Hoe kies je de optimale tuinverlichting?

Ben je op zoek naar nieuwe tuinverlichting? Er is veel te vinden, zeker als je kiest voor led tuinverlichting. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om de juiste verlichting te kiezen. Lees hier meer over waar je aan moet denken op het moment dat je led tuinverlichting gaat kopen en installeren.

De juiste verlichting op de juiste plaats

Natuurlijk wil je led tuinverlichting die helemaal in de stijl van je tuin past. Dus kijk je naar een modern design of juist naar een landelijke uitstraling van de verschillende lampen in het assortiment van de led tuinverlichting. Maar ook de locatie waar je de led tuinverlichting gaat plaatsen, speelt een rol bij de keuze. Kies je voor een hanglamp aan de muur of voor een lamp die je in het tuinpad integreert? Bovendien zijn er verschillende soorten staande lampen. Deze plaats je op het tuinpad of je prikt de lamp in de grond.

Kies voor passende lichtsterkte

Traditionele lampen koos je op basis van het aantal watt van de lamp. Dat stond voor de hoeveelheid energie die de lamp gebruikte. Bij led lampen is dat niet meer van toepassing en hebben we het over lumen. Lumen geven aan hoeveel licht de lamp uitstraalt. Je kunt hierbij aanhouden dat 400 lumen ongeveer gelijk staat aan 40 watt. Eigenlijk kun je het aantal lumen altijd door tien delen om ongeveer op het aantal watt te komen dat je gewend bent bij een gloeilamp. Dat maakt het kiezen tussen de verschillende soorten led tuinverlichting wat gemakkelijker. En daarbij kijk je natuurlijk ook naar de bestemming die je hebt voor de buitenverlichting. Voor sfeervolle verlichting op het terras kies voor een lager aantal lumen dan voor de wandlamp bij de tuindeur.

Energiezuinige led tuinverlichting

Behalve dat je veel keuze hebt in de verschillende soorten led buitenlampen, heb je nog een groot voordeel als je kiest voor led tuinverlichting. Led lampen zijn energiezuinig en hebben bovendien veel branduren. Een led lamp heeft ongeveer 30.000 branduren en de lamp verdient zich na 2.000 branduren al terug. Je kunt dus lang profiteren van een enkele led lamp. Dat betekent dat je met een gerust gevoel de led tuinverlichting aan kunt laten om de tuin er nog mooier uit te laten zien in de avonduren. Bovendien is het ook een prettig idee dat als de lamp met bewegingssensor aanspringt, je niet alleen direct een goed verlichte tuin hebt. Je weet ook dat er weinig elektriciteit wordt verbruikt.

Een veilige verlichting in de tuin

Kies je voor led tuinverlichting dan weet je ook zeker dat deze lampen geschikt zijn voor buiten. Dat herken je aan het feit dat de lampen spatwaterdicht zijn. Of ze zijn volledig waterdicht. Het is natuurlijk afhankelijk van de plek waar je de lamp plaatst of je voor het een of voor het ander kiest. Een lamp die onder de carport hangt, hoeft niet volledig waterdicht te zijn. Maar moet bijvoorbeeld wel beschermd zijn tegen insecten of het verzamelen van stof. Leg je led tuinverlichting langs het tuinpad aan, kijk dan voor waterdichte kabelverbindingen zodat je ook ondergronds geen last hebt van binnendringend water. Op deze manier kun je nog jaren genieten van een mooi verlichte tuin met de led tuinverlichting.

Gerelateerde artikelen