Hoe kies je het juiste deurbeslag?

Is het je ooit opgevallen dat deuren best wel handig zijn, maar het voegt alleen niet zo veel sfeer toe aan het huis. Dat is jammer aangezien er best veel dingen zijn die je kunt doen om jouw deur veel mooier en sfeervoller te maken. Hieronder zet ik wat idee├źn op een rijtje voor jullie.

Verschillende grepen voor aan de deur

Er zijn maar twee soorten grepen, voor een (binnen)deur waarbij je knoppen en klinken hebt. Allebei hebben ze voordelen maar zeker ook nadelen, dus voordat je iets aanschaft moet je het volgende overwegen:

De deurklinken

De klinken hebben een moderne uitstraling en worden voornamelijk gebruikt in woningen of interieurs die een mix hebben van traditioneel en de moderne kant. Zij zijn makkelijk in gebruik voor senioren, kinderen en mensen met een handicap. Wanneer je wilt vermijden dat kinderen de deur openen kun je beter niet voor een klink gaan. Als laatste tip; bij deurklinken kopen moet je altijd goed letten op naar welke kant de deur opengaat. Je moet namelijk altijd een klink hebben die de andere kant op wijst, dus stel de deur gaat naar links open dan moet je een klink hebben die naar rechts staat. Let hier dus goed op voordat je een klink gaat kopen.

De deurknoppen

De hendels zijn er in ontzettend veel soorten en maten, maar ditzelfde geldt ook voor de knoppen die er in verschillende vormen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ovaal, rond of eivormige knop. Het nadeel van de deurknoppen is dat het lastiger is voor kinderen, senioren en gehandicapte mensen om deze te openen. Het voordeel is dan wel weer dat je de deurknoppen voor iedere deur kunt gebruiken, deuren die zowel links als rechtsom opengaan!

Welke looks kun je allemaal uitkiezen?

De moderne look: wat je hiervoor moet doen is vooral de deuren met gekraste of afbladderende verf opnieuw verven en het liefst met strakke lijnen. Kies daarnaast ook een neutrale kleur. En maak de deur daarna af met een modern deurbeslag. Dan moet je ook nog eens de deurklinken vervangen maar ook het andere deurbeslag, zoals de scharnieren en de sloten die erop zitten. Zo geef je jouw deur een totale make over en kost het je veel minder dan een geheel nieuwe deur te kopen.

De retro look: veel mensen kiezen er toch ook voor om een klassiekere, retro, romantische of landelijkere stijl te nemen in plaats van al dat moderne. Dit past namelijk perfect bij een jaren 30 woning. Met de kleuren zit je nooit mis, de meeste passen er namelijk wel bij, vooral mooie zachte kleuren zoals mintgroen of oud roze. Maar je kunt het natuurlijk ook neutraal houden door wit te gebruiken, dit past even goed bij de retro look.

De romantische look: veel bloemen, grote krullen en warme kleuren passen hier uitstekend bij. Qua deurbeslagen wordt er veel gekozen voor een goud kleurtje, gouden deurklinken maken het interieur namelijk helemaal af. Maar ook gouden accenten worden vaak gebruikt. Maar met een goud deurbeslag maak je jouw look wel helemaal compleet.

Gerelateerde artikelen