Hoe lang gaat dakbedekking mee?

Het is een vraag die niet zo gemakkelijk valt te beantwoorden: hoe lang gaat de dakbedekking van jouw huis of schuur mee. Niet alleen is dat afhankelijk van het gebruikte materiaal, ook de locatie van het dak en de weersomstandigheden waar het mee te maken krijg kunnen er een grote rol in spelen.

Onverwoestbaar? Bijna wel!

Het dak dat over het algemeen het langst meegaat, is een schuin dak met dakpannen. Deze zijn doorgaans gemaakt van steen, en dit zal niet zo snel slijten. Hier heb je dus geen kans op kleine scheurtjes of barstjes die ervoor zorgen dat het water op zolder langzaam maar zeker zijn plek naar binnen zal vinden. De dakpannen die er bij de bouw van het huis op worden gelegd, blijven doorgaans prima hun werk doen gedurende de gehele levensduur van het huis.

Betekent dat dan dat je er nooit onderhoud aan zal hebben, en dat je met een dak met dakpannen geen enkel risico op schade of lekkage loopt? Nee, dat ook weer niet. Als het met een dakpan misgaat, dan gaat het ook meteen goed mis. Meestal is een flinke storm de grootste boosdoener. Hierdoor kunnen één of meerdere pannen gaan schuiven, en plotseling het binnenste deel van je dak onbedekt laten. Met alle gevolgen van dien, uiteraard. Vaak valt dit gemakkelijk op te lossen door de pannen weer even op de juiste positie terug te leggen. Heb je nog meer pech, dan waaien de pannen van je dak af, en belanden ze op de grond. Deze valpartij overleven ze meestal niet, wat betekent dat je op de positie van de gesneuvelde pannen nieuwe zal moeten aanbrengen. Liefst snel, want als het nu gaat regenen heb je best een probleem. Daarom is het altijd handig om een paar dakpannen op voorraad te hebben liggen.

Een plat dak gaat ook steeds langer mee

Een plat dak, zeker een exemplaar dat flink in de zon staat, is een stuk gevoeliger. Althans, als het bedekt is met het traditionele bitumen. Dit verliest zijn sterke eigenschappen onder invloed van zon, maar ook kou, ozon en water zorgen ervoor dat het materiaal langzaam maar zeker barsten gaat vertonen of afbrokkelt.

Steeds meer daken zijn echter bedekt met EPDM dakbedekking. Dit relatief nieuwe materiaal slaat zich wel dapper door weer en wind heen, en kan doorgaans tot wel 50 jaar blijven zitten zonder gebreken te vertonen. Anders dan bitumen, breng je EPDM aan met lijm. In een EPDM pakket vind je alle folie, lijm en andere zaken die je nodig hebt om de dakbedekking aan te brengen. Dit kun je op zich zelf doen, maar omdat het wel een precies werkje is, kiezen veel mensen ervoor het toch aan een professional over te laten.

Gerelateerde artikelen