Stevig klussen aan huis of tuin? Denk aan je rug!

Ben jij ook zo iemand die na een dagje klussen of tillen standaard last heeft van de rug? De kans is groot dat de manier waarop je tilt dan niet helemaal in orde is. Of je overschat simpelweg je eigen krachten, ook daarin ben je niet uniek. Kun je ook klussen of tillen zonder je rug zodanig te belasten dat je er later last van krijgt?

Maak het niet te bont, en let op je lijf

Dat je na een dagje klussen of sjouwen wat last hebt van je lijf, dat is op zich niet ongewoon. Zeker als klussen geen regelmatige bezigheid is, en je je dagen meestal ook niet in de sportschool doorbrengt, moeten er opeens spieren aan het werk die het normaal niet zo zwaar hebben.

Een beetje spierpijn hoort er in veel gevallen dus bij, en is op zich niet erg. Deze hoort binnen een paar dagen weer weg te zijn getrokken, en laat doorgaans geen schade achter. Anders wordt het echter als je bezig bent aan een klus die langer duurt dan een paar dagen, en je na iedere dag pijn hebt. Je lijf zo lang zodanig belasten dat je er dagelijks klachten aan overhoudt, dat is echt te veel van het goede. Overbelasting ligt dan op de loer, en kan problemen opleveren waar je nog lange tijd last van blijft houden.

Extra aandacht voor de rug

Een onderdeel dat het vaak zwaar heeft bij fysiek werk, is de rug. Logisch: dit is het onderdeel van het lijf dat je nauwelijks kunt ontzien. Je rug is eigenlijk altijd aan het werk, ook als je gewoon zit of ligt. Tijdens het klussen komt daar nog eens een aardige hoeveelheid inspanning bij, zeker als je dit in een verkeerde houding doet, of veel aan het tillen bent.

Om slijtage of langdurige rugklachten te voorkomen, is het beter om niet te vaak, of liever helemaal nooit, te zware dingen met de hand te tillen. Verdeel de last over meerdere mensen, of gebruik hulpmiddelen die je rug ontlasten. Een kruiwagen kan al handig zijn, al moet je de materialen hier wel eerst in tillen, maar zeker bij een grote klus is dit niet genoeg. Een heftruck is zeker in een grote ruimte of in een tuin vaak de beste oplossing. Deze hoef je niet zelf aan te schaffen, voor de dagen waarop er veel gesjouwd en vervoerd moet worden kun je ook een heftruck huren. Dergelijke heftruck verhuur vindt vaak plaats aan professionals, maar er zijn zeker ook partijen die gebruiksvriendelijke exemplaren voor consumenten op voorraad hebben.

Gerelateerde artikelen