Hoe maak je je tuin lenteklaar?

Momenteel kunnen we alleen nog dromen van zonovergoten dagen. Gelukkig gaat de tijd sneller dan we denken. Voordat je het weet, staat de eerste lentedag weer voor de deur. Om hier optimaal van te kunnen genieten, is het wel belangrijk dat de tuin voor die tijd al gereed is. Na de winter heeft deze meestal echter nog wel wat aandacht nodig. Kan jij niet wachten om de tuin aan te pakken? Onder het mom: een goede voorbereiding is het halve werk, delen we hier alvast enkele tips met je.

Doe alvast de nodige inspiratie op

Hoewel het nu misschien nog wat te vroeg is om de tuin aan te pakken, heb je wel alvast alle tijd om de nodige inspiratie op te doen. Zeker als dit jaar ook het moment is dat de tuinmeubelen aangepakt moeten worden. Bezoek daarom alvast leuke websites zoals intenswonen.nl en bekijk wat de meest voorkomende stijlen en trends van dit moment zijn. Onderzoek niet alleen het aanbod, maar ook de prijzen. Zo weet je al een beetje welk budget er nodig gaat zijn. Hierdoor geniet je van een gerichter doel om naartoe te sparen.

Wat is het beste moment om de tuin aan te pakken?

Maar wat is nu eigenlijk het beste moment om de tuin lenteklaar te maken? Dit verschilt eigenlijk per jaar en met welke werkzaamheden je wil gaan doen. Als het gaat om het planten van seizoensplanten, dan is het wel echt goed om met de weersomstandigheden rekening te houden. Zeker wanneer deze planten slecht tegen vorst kunnen. Wees je ervan bewust dat het in Nederland zeker tot mei in de nachten nog weleens tot vorst aan de grond wil komen. Dit terwijl het in april soms al heel lekker weer kan zijn. Het is dan heel verleidelijk om toch alvast te gaan planten, maar de kans bestaat dat de planten later alsnog beschadigd raken door nachtvorst. Wees dus geduldig en wacht het juiste moment af.

Voor andere werkzaamheden geldt over het algemeen dat april een goede maand is om te beginnen. De temperaturen beginnen dan langzaam te stijgen en de eerste mooie lentedagen liggen dan zeker in het verschiet. Ook het zaaien van gras is dan een goed idee. Vanaf vijf graden boven nul begint gras te groeien, dus onder de juiste weersomstandigheden creëer je eenvoudig een mooi gazon.

Berg tuinmeubels zorgvuldig op

Is dit het jaar dat je nieuwe tuinmeubels gaat kopen? Zorg er dan ook direct voor dat je over een fijne opbergplek beschikt. Hoewel tuinmeubelen over het algemeen weer en wind moeten kunnen trotseren, blijven ze wel langer mooi als je ze beschermt bij extreme weersomstandigheden. Daarnaast wordt meestal aanbevolen om de meubels uit de tuin te verwijderen zodra de winter begint. Op dat moment maak je er toch geen gebruik van en zo worden ze niet beïnvloed door winterse omstandigheden. Een fijne schuur of in elk geval een overkapping is dan ook een absolute must voor het verlengen van de levensduur van je tuinmeubels. Beschik je hier niet over en bestaat hier ook geen mogelijkheid toe? Investeer dan in fijne hoezen of in kwalitatieve meubels die beter tegen een stootje kunnen.

Gerelateerde artikelen