Hoe leg jezelf kunstgras?

Wil je graag een tuin met mooi gras zonder teveel onderhoud? Dan is kunstgras een ideale oplossing voor jou. Kunstgras kun je zelf prima leggen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

De bodem

Een tuin opknappen en gewoon gras of ander materiaal van je tuin vervangen met kunstgras kun jezelf eenvoudig doen. Mocht er nog gras of iets anders liggen moet je dat natuurlijk eerst verwijderen. Daarna moet je de grond goed schoonmaken, dit kun je doen met een hark waarmee je tegelijkertijd onkruid en bladeren verwijdert en de grond gladder maakt. Bewater het zand en ga er vervolgens met een trilplaat of een wals overheen waarmee je het zand nog compacter maakt. Dit kun je doen met stratenmakerszand, in ieder geval moet het zand dat je voor de bodem gebruikt waterdoorlatend zijn. Hoeveel zand je moet gebruiken hangt af van de grootte van je tuin. Leg een laag zand van ongeveer 5 tot 10 cm dik op de bodem.

Zorgvuldige bewerking van de bodem

De bodem die je als ondergrond voor kunstgras gebruikt is heel belangrijk en moet zorgvuldig klaargemaakt worden, want kunstgras vormt zich naar de bodem. Zorg ervoor dat de bodem waterdoorlatend is zodat er geen water blijft liggen. Let daarop voordat je zand voor de bodem gaat bestellen. De bodem nog eens extra aanstampen met een tuinwals of een trilplaat is wel verstandig om te doen, want zo voorkom je eventuele verzakking van de bodem. Je kunt tussen de bodem en het kunstgras een Geotextiel vliesdoek leggen, deze kun je vastzetten met kunstgras haken. Hiermee voorkom je dat het kunstgras verzakt en bescherm je de onderkant van het kunstgras tegelijkertijd tegen beschadiging. Je voorkomt op deze manier ook deuken in het kunstgras, door spelende kinderen of huisdieren.

Kunstgras leggen

Pak het kunstgras stevig vast en rol deze uit, trek de plooien die kunnen verschijnen recht. Let erop dat de sprieten van aan elkaar liggende matten dezelfde richting op liggen. Dit noemt men ook wel de vleug, waar je op moet letten. De kunstgrassprieten naar voren leggen geeft een mooi effect. Om te zorgen dat de kunstgrasmatten goed liggen in het oppervlak moet je deze passend maken. Dit doe je door middel van bijsnijden met een stanleymes. Een kunstgras rol is meestal niet breder dan 4 meter. Bij meer dan 4 meter moet je dus meerdere rollen gebruiken en zul je het passend moeten snijden. Sla dan het kunstgras om en snijd aan de onderkant (tussen de draden) de centimeters die teveel zijn zorgvuldig af. Nadat je de randen hebt afgesneden sla je het kunstgras voorzichtig terug. Onder de naden leg je eerst zelfklevende kunstgrastape en druk je daarop wrijvend het kunstgras aan. Dit noemt met naden lijmen. Na ongeveer een uur is het hard en liggen de kunstgrasmatten vast. Je kunt de lijm ook zelf verspreiden over een nadenband en daarop de naad goed aandrukken.

Passend strak maken

Geen tuin is hetzelfde, er zijn tuinen met obstakels. Dit kan bijvoorbeeld een muur van een garage, schuur of tuinhuis zijn. Leg de kunstgrasmat zo strak mogelijk tegen de muur aan en snijd het teveel aan gras met een stanleymes eraf. Om het kunstgras strak te laten liggen kun je gebruik maken van kunstgras haken die je op ongeveer om de 50 cm plaats langs de randen van de grasmat. De grasmatten zijn op rol geleverd, dit heeft ervoor gezorgd dat de grassprieten plat gedrukt zijn. Om de grassprieten weer mooi overeind te krijgen kun je het kunstgras, wanneer deze kant en klaar in je tuin ligt, gaan borstelen. Let erop dat je voordat je kunstgras bestelt je tuin goed opgemeten is, zodat je niet tijdens het leggen voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kunstgras verzwaren

Om het kunstgras goed te laten liggen kun je deze verzwaren. Dit kun je snel en eenvoudig doen door er zand in te strooien. Het klinkt waarschijnlijk wat onprofessioneel en slordig, maar je ziet het zand niet liggen op het kunstgras. Hiervoor moet je wel fijn zand gebruiken, bijvoorbeeld kwartszand. Het kwartszand moet je met een bezem over het kunstgras verspreiden en met water begieten om het zand te laten settelen. Een laatste stap waarmee je het leggen van kunstgras netjes afwerkt en dit doe je om het kunstgras een extra stevigheid te bieden. Kwartszand gebruik je omdat dit een natuurlijk zuiver zandsoort is en deze geen schadelijke stoffen bevat. Het zand geeft extra stevigheid aan kunstgras vezels. Het is verstandig om gebruik te maken van het strooien van kwartszand op het kunstgras, omdat je daardoor nog meer zekerheid hebt van een stabiel stevig liggend gazon met kunstgras.

Het juiste gereedschap voor kunstgras leggen

Het juiste gereedschap gebruiken maakt het leggen gelijk een stuk makkelijker. Welk gereedschap kun je niet missen bij kunstgras leggen? Wat je nodig hebt is het volgende :

  • Stanleymes
  • Paletmes
  • Waterpas
  • vliesdoek
  • Hark
  • Wals en/of trilplaat
  • Zelfklevende tape
  • Lijm en nadenband
  • Zand
  • Eventuele kunstgras-haken

Hieronder staat een korte beschrijving waarvoor je het gereedschap moet gebruiken:

Een stanleymes heb je nodig voor het afsnijden van overtollig kunstgras. Een paletmes gebruik je om de lijm te verdelen over de nadenband waarmee je de grasmatten aan elkaar lijmt of je gebruikt zelfklevende nadenband. Een waterpas gebruik je om te kijken of de bodem mooi strak en recht ligt. Vliesdoek gebruik je tussen de bodem en het kunstgras tegen het verzakken. Een hark gebruik je om de bodem blad vrij te maken en strak te trekken. Daarna ga je met een trilplaat of een wals over de bodem om deze te verstevigen door middel van aantrillen of aandrukken. Om een goede bodem te krijgen heb je zand nodig, let erop dat je waterdoorlatend zand gebruikt zoals bijvoorbeeld stratenmakerszand. Voor het vastzetten van de kunstgrasmatten kun je gebruik maken van kunstgras haken.

Tot slot

Samenvatting waar je op moet letten wanneer je kunstgras zelf gaat leggen. Je moet uiteraard beginnen met een goede basis en dat is de natuurlijk de bodem. Let erop dat het een goed waterdoorlatende ondergrond is en die je verstevigen moet door middel van een trilplaat. Na het aantrillen moet het ongeveer 1 cm lager dan de verharding liggen. Het aanstampen van de bodem met een trilplaat of wals is belangrijk om verzakking te voorkomen.

Natuurlijk is het belangrijk dat de richting van de grassprieten dezelfde kant op liggen. Als je alle handelingen correct uitvoert en elk onderdeel met evenveel passie en vakkundigheid verricht kun je genieten van je eigen aangelegde fantastische tuin met kunstgras. Op het eerste gezicht is het kunstgras niet van echt te onderscheiden.

Je kunt trots zijn op je tuin met zelf gelegd kunstgras. Het kostte waarschijnlijk wat moeite in het begin, daarna ligt het kunstgras er netjes in. Online kun je inspiratie opdoen, want kunstgras is niet altijd even groen. Sterker nog, ze zijn er in diverse kleuren. Kies kunstgras naar je eigen smaak en leg het zelf vakkundig neer. Wanneer jezelf terugkijkt op je tuin kun je trots zeggen:’Ik kan zelf kunstgras leggen!’

Bron: kunstgrashuis.nl

Gerelateerde artikelen