Hoe vraag je een energielabel aan?

Is er een woning die je gaat verkopen of verhuren? Dan moet er een energielabel zijn voor de woning. Een energielabel is verplicht voor bijna alle gebouwen. Een uitzondering is bijvoorbeeld een monument. Moet je zelf een energielabel gaan aanvragen en weet je niet hoe je dat kan doen? Dan kan je snel verder lezen voor informatie over het aanvragen van een energielabel.

Verplicht energielabel

Het is verplicht dat elke woning voorzien is van een energielabel. Het doel van een energielabel voor woningen is om inzicht te geven over de energiezuinigheid van je woning. Met een energielabel kan je de woning aanpassen om te besparen op energie. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je wilt vermijden dat je woning energielabelklasse G heeft. Dit is namelijk verre weg van zuinig. Het is belangrijk om te weten dat een energielabel tien jaar lang geldig is.

Energieadviseur regelen

Ga je een energielabel aanvragen na januari 2021? Dan is het verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Dit doe je door een energieadviseur in te schakelen die een definitief energielabel vaststelt. Hier zit wel een prijskaartje aan, maar je kan bij verschillende energieadviseurs vragen naar een offerte. Zo kan je zelf iemand zoeken die binnen het budget past.

Op bezoek

Op het moment dat je een energieadviseur hebt gevonden, ga je een afspraak met de energieadviseur maken. De energieadviseur komt dan naar de woning toe. Het is verplicht dat je zelf ook aanwezig bent als de energieadviseur alles komt checken. Dit bezoek duurt over het algemeen twee uur maximaal. Tijdens dit bezoek gaat de energieadviseur naar de kenmerken van je woning kijken. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de vloerisolatie, het ventilatiesysteem en of er zonnepanelen aanwezig zijn.

Definitief energielabel

Na het bezoek van de energieadviseur gaat hij kijken naar de kenmerken van je woning. Aan de hand van deze kenmerken stelt de energieadviseur een definitief energielabel vast. Je ontvangt vervolgens dit definitief energielabel. Als je woning aan de onzuinige kant staat, dan kan je ervoor kiezen om maatregelen te treffen. Je kan bijvoorbeeld zonnepanelen laten plaatsen om energie te besparen. Hoe zuiniger de woning, hoe meer mensen geïnteresseerd raken in de woning. Mensen hebben niet echt zin om hoge rekeningen te betalen, omdat de woning niet goed geïsoleerd is.

Energielabel ontbreekt

Het is belangrijk dat je echt een energielabel aanvraagt wanneer je een woning gaat verkopen of verhuren. Doe je dit niet? Dan bestaat er een kans dat je een boete kan krijgen. Er wordt namelijk gecontroleerd of de woning een definitief energielabel heeft. Wees daarom verstandig en zorg voor een geldig energielabel. Het hoeft maar één keer vastgesteld te worden voor een periode van tien jaar.

Gerelateerde artikelen