Houten tuinmeubelen schoonmaken? Zo doe je dat!

Staan er verschillende houten meubelen in jouw tuin? Dan laat je deze mogelijk het hele jaar staan. Bedenk je wel dat het meubilair dan blootgesteld wordt aan verschillende weersomstandigheden. In de zomer is het heet, ’s winters vriest het en daarnaast valt er ook nog eens flink wat neerslag. Dit kan de levensduur van jouw houten tuinmeubelen beïnvloeden. Om te voorkomen dat jij binnen de kortste keren nieuwe moet kopen, maak je jouw houten tuinmeubelen schoon. Wij vertellen je in deze tekst hoe je dat doet.

Spoel het meubilair af met water

Als gevolg van het wisselende weer in ons land kunnen houten tuinmeubelen vies worden. Zo valt er bijvoorbeeld behoorlijk wat water op het meubilair. Hierdoor kan er aanslag op houten stoelen en houten tuintafels komen. Als jij er in de lente weer gebruik van wilt maken, ontkom je niet aan een schoonmaakbeurt. Ga je op een tuinstoel zitten zonder deze schoon te maken? Dan komen er waarschijnlijk groene vlekken in jouw kleding. Wil je dit voorkomen? Spoel jouw houten tuinmeubelen dan allereerst eens af met water. Je kunt hier bijvoorbeeld een hogedrukspuit voor gebruiken.

Breng een sopje aan op de meubelen

Wanneer er flink wat aanslag op de tuinmeubelen zit, krijg je dit met water alleen waarschijnlijk niet weg. Geef het niet direct op. Nee, want je kunt het namelijk ook nog met een sopje proberen. Meng bijvoorbeeld wat vloeibare zeep met warm water. Breng dit met behulp van een zachte borstel aan op een houten tuinmeubel. Gebruik geen harde borstel, want hiermee beschadig je de natuurlijke waslaag van het hout. Je kunt eventueel ook een speciale tuinmeubelreiniger gebruiken om jouw houten tuinmeubelen schoon te maken. Vergeet niet om de meubelen naderhand af te spoelen. Op deze manier verwijder je namelijk het schoonmaakmiddel van de tuinmeubelen.

Verwijder mos en algen

Tuinmeubelen die het hele jaar door buiten blijven staan, krijgen vaak te maken met algen en mos. Je herkent dit aan de groene laag die zich op het meubel vormt. Veel mensen trekken zich hier niet direct iets van aan. Toch is het belangrijk om algen en mos van jouw tuinmeubelen te verwijderen. Waarom? Omdat het hout na verloop van tijd gaat rotten als je dit niet doet. Algen en mos houden namelijk vocht vast en dat is niet goed voor het hout. Gelukkig kun je een speciaal reinigingsmiddel tegen mos en algen gebruiken om deze van jouw houten tuinmeubelen te verwijderen. Is een houten meubel niet meer te redden en wil je een nieuw tuinmeubel kopen? Kijk dan eens op https://www.overstockgarden.be/nl.

Berg ze op of dek ze af

Heb jij alleen maar houten meubelen in jouw tuin staan? Dan kost het schoonmaken hiervan je flink wat tijd. Je kunt het jezelf gelukkig een stuk makkelijker maken. Hoe? Door jouw houten meubelen te beschermen tegen neerslag en kou. Dit kan bijvoorbeeld door het meubilair na de zomer naar binnen te verplaatsen. Ze staan in dat geval droog, waardoor schoonmaken waarschijnlijk niet nodig is. Helaas heeft niet iedereen de ruimte om tuinmeubelen binnen op te bergen. Koop in dat geval een hoes die je over de meubelen kunt doen. Hiermee kun jij ze in de herfst en winter buiten laten staan, maar bescherm je ze wel tegen neerslag en vorst. Kies wel een hoes met ventilatiesluis. Als zo´n sluis niet aanwezig is, hebben schimmels namelijk vrij spel.

Bron afbeelding: tuinprofiel.nl

Gerelateerde artikelen