Bestrijd insecten in je tuin op natuurlijke wijze

Het bestrijden van insecten in je tuin is geen overbodige luxe. Je tuin is namelijk het territorium van kleine, onzichtbare diertjes die schadelijk kunnen zijn voor je planten. Gelukkig is er iets aan te doen en hoef je niet bij de pakken te blijven zitten. Dat kan tegenwoordig een natuurlijke wijze zoals bijvoorbeeld met insectengaas in plaats van chemische producten te gebruiken. In dit artikel bespreken we een aantal hoogwaardige, natuurlijke middelen die evengoed presteren als de vervuilende tegenhangers en niet zo schadelijk zijn.

Slakken

Eén van de vervelende, kwalijke diertjes zijn slakken. Verschillende soorten slakken kunnen ervoor zorgen dat je planten langzaam kaal worden gegeten. Er zijn gelukkig meerdere manieren om hen geen kansen meer te geven. Ten eerste is het een goed idee om eierschalen te versnipperen en aan de planten te leggen. Aangezien slakken niet geneigd zijn over de schalen te kruipen, zullen ze wegblijven van je planten. Natuurlijk is het ook goed mogelijk dat de slakken zich al een weg naar je planten hebben gebaand. In dat geval kennen – ten tweede – een ander handig huis-tuin-en-keukenmiddeltje. Je kan slakken namelijk prima weglokken met bier! Plaats dus iets verderop een kommetje met een pilsje om hen in de val te lokken en te laten verdrinken. Geen chemicaliën nodig!

Rouwvliegen

Ook rouwvliegjes zijn niet de beste vriend je planten, en kunnen vooral vervelend zijn voor je binnenhuisplanten. Ze zorgen ervoor dat er zich larven in de potgrond gaan vormen, en die kunnen schadelijk zijn. Deze kan je eenvoudig biologisch bestrijden door aaltjes op te lossen in water en te verspreiden met de gieter over je potgrond. De aaltjes zullen de larven opeten, waardoor de rouwvliegjes uiteindelijk zullen uitsterven.

Fruitvliegen

Andere ongewenste huisdieren zijn fruitvliegjes. Fruitvliegjes planten zich snel voort, en zijn niet gemakkelijk te bekampen. Toch is het wel mogelijk, en dat ook zonder schade aan te brengen aan de natuur. Een handig trucje is een mengeling een azijn en zeep in een potje doen en in de huiskamer te plaatsen. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de azijn, en de zeep zorgt ervoor dat ze verdrinken. Opgelost staat netjes, en dat opnieuw op geheel natuurlijke wijze!

Bladluis

Ten slotte bespreken we kort de bestrijding van bladluizen. Geen enkele tuinier krijgt er graag mee te maken, aangezien ze schadelijk zijn voor je planten en moeilijk weg te krijgen zijn. Maar ook hier valt wel degelijk iets aan te doen, en dat met dank aan lieveheersbeestjes. Door lieveheersbeestjes los te laten in de tuin kan je bladluizen goed bestrijden. Je kan hen kopen per zak, en vormen een mooi alternatief voor allerlei chemische middeltjes. De lieveheersbeestjes gaan de luizen opeten, en zorgen ervoor dat je tuin tiptop in orde blijft.

Gerelateerde artikelen