Inspiratie om je vakkenkast in te delen

Heb jij een trendy vakkenkast in huis staan, maar weet je niet goed hoe je deze stijlvol in kunt richten? Veel mensen schaffen een open kast aan, maar weten vervolgens niet hoeveel spullen ze erin moeten zetten en waar ze deze moeten placeren. Dat is natuurlijk niet zo gek, want het kan best een uitdaging zijn met alles in het zicht. We geven je graag wat tips zodat jij direct met je vakkenkast aan de slag kan.

Niet te vol

Het belangrijkste is om je vakkenkast niet al te vol te stoppen. Veel mensen kopen wandkasten voor opbergruimte, maar eigenlijk is een open vakkenkast hier niet voor bedoeld. Je moet het eerder zien als een manier om bepaalde items en decoraties tentoon te stellen. Probeer dus niet elk vak zo vol mogelijk te proppen en zorg voor voldoende lucht in de kast. Je kunt beter voor te weinig invulling kiezen dan voor te veel.

Combineer decoratie

Je hoeft je vakkenkast echt niet als boekenkast te behandelen waar je enkel boeken opbergt. Je kunt hier allerlei soorten decoratie neerzetten, waaronder kaarsen, vazen, planten en ga zo nog maar even door. Misschien heb je mooie souvenirs van gemaakte reizen of fotolijsten met herinneringen van dierbaren. Je kunt dit allemaal een plekje geven in de vakkenkast en met elkaar combineren.

Sorteer op kleur

Als je de vakkenkast gaat inrichten is het een leuk idee om items op kleur te sorteren. Heb je bijvoorbeeld enkele boeken met een zwarte kaft en een mooie zwarte vaas? Deze kun je samen in een vak plaatsen, waardoor het er direct erg stijlvol uitziet. Je kunt de boeken rechtop plaatsen met de vaas ernaast, of een stapeltje van de boeken maken en de vaas hier bovenop zetten. Wees een beetje creatief en probeer te spelen met de positionering. Zo kun je je items op kleur sorteren.

Onverwachte items

Er is een reden waarom een perfect gestylde vakkenkast in een woonwinkel er zo fantastisch uitziet. Dat komt omdat de stylisten ook items gebruiken die je niet verwacht. Denk hierbij aan kopjes, bijzondere glazen, schaaltjes en misschien zelfs kussens met een mooie print. Door allerlei items en materialen met elkaar te combineren, lijkt jouw vakkenkast net een gestylde kast uit een woonwinkel.

Scherm een gedeelte af

Als je toch graag een gedeelte van je vakkenkast wilt gebruiken om spullen in op te bergen, kun je ook kiezen voor een wandkast met een paar deurtjes. Zo kun je een deel van de wandkast als open vakkenkast inrichten, terwijl je een ander gedeelte gebruikt als daadwerkelijke opbergruimte. Achter die deurtjes hoef je namelijk niet te zorgen dat het er netjes en verzorgd uitziet.

Van de wand af

Tot slot geven we je graag nog een tip wat betreft de positionering van de kast zelf. Je kunt deze natuurlijk tegen een wand plaatsen, maar deze kan ook midden in de kamer om bijvoorbeeld de zithoek af te schermen van de eethoek. Dit is een goed idee als je niet veel ruimte hebt in huis en meerdere gedeeltes wilt creëren.

Gerelateerde artikelen