Je eigen bedrijfje starten met kantoor aan huis? Hier kun je op bezuinigen

Ben je van plan om een eigen bedrijfje te starten? Leuk! En spannend want ja, je gaat een onzekere tijd tegemoet waarin je hard zal moeten werken om succesvol te worden. Een goed uitgangspunt is om zeker in de opstartfase niet meer geld uit te geven dan noodzakelijk is.

Opstarten kan behoorlijk duur zijn

Als je een bedrijf op gaat starten, zal het je verbazen tegen welke kosten je aanloopt. Een bedrijf starten, al is het nog zo klein van formaat, gaat je altijd geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan het laten ontwerpen en het hosten van een website: kassa! Een eigen domein, wat wel zo professioneel oogt, is niet gratis. Net als eventuele visitekaartjes of andere manieren van promotie. Toch heb je dit wel nodig, in de meeste gevallen. In de opstartfase van een bedrijf is het opbouwen van naamsbekendheid belangrijk, anders zal je niet snel klanten werven.

Kun je hierop besparen? Dat wel. Je kunt ervoor kiezen om niet de meest uitgebreide website te laten maken, bijvoorbeeld, of om vooral online aanwezig te zijn via social media. Dit laatste kan je, als je deze werkzaamheden zelf op je neemt, aardig wat geld besparen, maar zal je wel veel tijd kosten. Je zal voor jezelf de afweging moeten maken welke manier van promotie voor jou het meest effectief is, en daarbij altijd de kosten en de verwachte opbrengsten tegen elkaar afwegen.

Ook de aanschaf of huur van een bedrijfspand is prijzig, zeker als je nog niet of nauwelijks iets verdient. Kun je hierop besparen? Dat hangt van je situatie af. Werk je voorlopig (of misschien wel blijvend) in je eentje, dan heb je misschien niet per se een kantoor nodig. Je kunt wellicht in je huis een werkplek creëren, en vanuit hier aan de slag gaan. Wil je afspreken met klanten, dan kun je dat op hun locatie doen, of bijvoorbeeld in een passende horecagelegenheid.

Besparen op inrichting

Of je nu thuis gaat werken of toch in een bedrijfspand, je zal sowieso een werkplek moeten inrichten. Ook hier kun je op besparen, en flink ook. Kantoormeubilair kan duur zijn, maar niet als je wat verder zoekt. Denk eens aan gebruikte kantoormeubelen. Deze komen vaak bij bedrijven vandaan die er om wat voor reden dan ook veel eerder afstand van hebben gedaan dan de levensduur rechtvaardigt, bijvoorbeeld door een verhuizing. Goede kwaliteit 2e hands bureaustoelen en bureaus kunnen nog vele jaren mee, en kosten je een heel stuk minder dan nieuwe exemplaren. Zo heb je toch de kwaliteit die je zoekt, maar dan tegen een veel lagere prijs.

Gerelateerde artikelen