Wat is hard water en wat kun je ertegen doen?

Je hebt vast wel eens gehoord van hard water. Maar wat is dit nu juist en hoe kan je voor zacht water zorgen? In dit artikel geven we je daar wat meer uitleg over.

Wat is hard water?

Hard water is water waarin een grote hoeveelheid aan kalk, een combinatie van calcium en magnesium, is aangetroffen. Hoe harder het water, hoe meer calcium en magnesium het bevat. Leidingwater wordt in Nederland lokaal gewonnen. Omdat de hoeveelheid kalk in de bodem erg verschilt van regio tot regio, is de hardheid van het water nergens gelijk. Zo is het water in Almelo bijvoorbeeld heel wat harder dan het water in Almere.

Gevolgen van hard water

Over het algemeen is hard water niet schadelijk voor je gezondheid. Heb je last van vervelende huidproblemen zoals eczeem, dan kan de aandoening door hard water wel verergeren. Het grootste gevolg van hard water is echter kalkaanslag. Bij opwarming zet de kalk in het water zich af op verschillende elektrische apparaten. Hierdoor vermindert het rendement van het water, verbruiken de apparaten meer energie en gaan ze sneller stuk. Deze kalkaanslag is dan ook de voornaamste reden waarom veel mensen op zoek gaan naar een waterverzachter.

Voordelen waterontharder

Een waterontharder haalt een deel van het kalk uit het water. De hoeveelheid kalk die in het water blijft zitten, zal echter niet meer voor kalkaanslag zorgen. Elektrische machines en apparaten gaan zo dus langer mee. Een waterontharder brengt verder nog heel wat voordelen met zich mee. Zo smaakt zachter water beter. Verder werken schoonmaakmiddelen beter na ontharding. Omdat ze efficiënter werken, zal je dan ook veel minder schoonmaakproducten nodig hebben. Tenslotte zullen je stookkosten dalen. De kalk uit hard water zorgt namelijk voor problemen in de leidingen van je radiator. Hierdoor geeft de verwarming minder warmte af en moet je dus langer en meer stoken.

Een geschikte waterontharder

Tijdens je zoektocht naar een efficiënte waterontharder, zal je merken dat er ontzettend veel modellen bestaan. Eén van de beste en populairste waterontharders zijn de ontharders van Soft Water Systems. Dit merk biedt namelijk verschillende modellen aan, zodat je een gepaste versie voor jouw huishouden vindt. Bovendien zorgen ze steeds voor een mooi resultaat en zijn deze resultaten ook nog eens meteen zichtbaar. Wacht dan ook niet langer en maak meteen korte metten met die lastige kalkaanslag!

Gerelateerde artikelen