Jouw huis isoleren: Dit zijn de mogelijkheden

Wil je jouw huis isoleren om ervoor te zorgen dat jouw energierekening naar beneden gaat? In een roerige tijd, waarbij de energieprijzen steeds verder stijgen, kan een investering op het gebied van isoleren jou grote kosten besparen. Hoewel de investering vaak hoog is, krijg je er dus wel veel voor terug. Het is daarbij belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning, zodat je hier ook de werkzaamheden op aan gaat passen. Door goed te kijken naar deze mogelijkheden en ook te zien welke voordelen je eraan behaalt, maak je te allen tijde de beste keuze. Maar hoe kun je het beste isoleren?

Kijken waar de warmte ontsnapt in huis

Een huis isoleren begint door te kijken waar jouw woning de meeste warmte verliest. Er zijn namelijk veel plekken die de warmte kunnen laten ontsnappen uit de woning zonder dat je hier erg in hebt. Hoewel je gedurende de dag stookt om de temperatuur op een goede hoogte te houden, betaal je dus ook voor een effect die je niet zomaar krijgt. Je kunt bij het ontspannen van de warmte denken aan de vloeren, het dak en de buitenmuren. Alle mogelijke plekken kunnen weer op een andere manier geïsoleerd worden, waardoor jij binnen een korte tijd een aangename binnentemperatuur hebt en hiervoor de verwarming niet meer hard hoeft te laten draaien.

De vloer isoleren als belangrijkste variant

Een van de meest belangrijke zaken om te isoleren, is de vloer. Vooral bij een kruipruimte ga je merken dat de warmte ontsnapt via deze weg en in sommige gevallen zelfs plaatsmaakt voor vocht. Vloerisolatie kan dan echter in een groot aantal varianten aangebracht worden. Denk hierbij als eerste aan het isoleren van de kruipruimte. Jouw vloer hoeft hiervoor niet opengebroken te worden. In plaats daarvan kan er isolatiemateriaal in de kruipruimte worden gespoten, waarmee de vochtproblemen ook direct opgelost zijn en jij niet meer hoeft te stoken om de kruipruimte te verwarmen. De vloerisolatie kan echter ook onder de bestaande vloer komen te liggen als je geen kruipruimte hebt.

De rest van het huis aanpakken

Hoewel de vloeren het belangrijkste zijn om aan te pakken, kun je ook nog naar andere delen van de woning kijken. Veel warmte zal namelijk opstijgen, waardoor het via de verdiepingen en dan via het dak het huis verlaat. Ook de ramen kun je voorzien van isolerend glas, waardoor ook deze niets meer door laten. Zo zorg jij ervoor dat je geen warmte meer verliest en de stookkosten zo laag mogelijk kunt houden. Door goed te bekijken wat het beste bij jouw woning past en de investering te maken die nodig is voor het bereiken van de beste resultaten, zorg je dat je voor langere tijd kunt genieten van de voordelen die isoleren met zich meebrengt.

Gerelateerde artikelen