Met deze apparaten kun je duurzaam bezig zijn in huis

Het leventje in ons landje is druk en hectisch. Misschien wil je wel bewuster met het milieu omgaan, maar kom je er simpelweg niet aan toe om grote veranderingen te maken. Geen paniek, door zuinig om te gaan met de volgende apparaten je al een verschil maakt? Voor zowel je portemonnee als voor het milieu.

De koelkast

Een koelkast kan je niet missen. De meeste mensen hebben een in zowel de keuken als in de schuur of de garage. Een koelkast is wel een ontzettende energievreter. Hier volgen een paar tips die je kunt toepassen om te bezuinigen op de energie die koelkasten wegvreten. Hier komen ze:

• Als je restjes wilt bewaren voor de volgende dag in de koelkast zorg er dan voor dat je de restjes eerst laat afkoelen. Wanneer je ze nog warm in de koelkast zet verbruikt je koelkast extra veel energie om in de hele koelkast de temperatuur laag te houden.

• Zorg dat je koelkast schoon en netjes is. Als je koelkast gevuld is met eten en drinken moet je koelkast meer koelen. Hoe meer dat je koelkast koelt hoe meer energie je koelkast verbruikt. Zorg ervoor dat achter in de koelkast, waar de ventilatie van je koelkast zit, zo min mogelijk producten staan. Dit is zodat de ventilatie goed blijft werken en je koelkast geen behoefte heeft aan extra energie. Maak je koelkast dus schoon en ruim je koelkast eens in de week uit.

• Controleer de rubbers.
Kijk eens in de zoveel tijd na of de rubbers van je koelkast schoon zijn. Als deze rubbers niet goed schoon zijn kan het zo zijn dat de deur van je koelkast niet goed sluit. Als de deur niet goed sluit dan verbruikt je koelkast meer energie.

• Zorg ervoor dat je koelkast niet te groot is.
Als je koelkast te groot is en je eigenlijk een gedeelte van de ruimte niet gebruikt is het zonde om de ruimte te koelen die je niet in gebruik hebt. Je kunt energie besparen als je koelkast gelijk is aan je verbruik.

• Pas de temperatuur van je koelkast aan op het seizoen.
Je kunt in de winter je koelkast best wat lager zetten dan tijdens de zomer.

• Zet je koelkast niet in de buurt van bijvoorbeeld een verwarming. Vermijd alle hittebronnen. Als je je koelkast in de buurt van een hittebron plaatst moet je koelkast harder werken om de temperatuur te bereiken en aan te houden die gewenst is.

De oven

De lekkerste pizza’s, ovenschotels en lasagnes komen uit je oven. Maar je kunt ook je oven verduurzamen.

• Zorg dat de oven goed sluit. Als er kruimels tussen zitten waardoor de oven niet goed sluit dan verlies de oven warmte.
• De meeste ovens hoeven niet meer voorverwarmd te worden. Binnen no-time bereiken ze de temperatuur die je wilt. Zet hetgeen wat je wilt maken in de oven en pas de temperatuur hierop aan.
• Je kunt de oven uitzetten een paar minuten voordat je gerecht klaar is. De warmte van de oven moet genoeg doen om je gerecht nog een paar minuten langer te verwarmen.

De wasmachine en de droger

Een kind kan de was doen, maar ook hier kun je energie besparen.

Wasmachines verbruiken veel water. Als je een nieuwe wasmachine wilt kijk dan eerst of het apparaat voorzien is van energielabel A.
• Vaak hebben wasmachines een bespaarstand of eco stand. De was draaien duurt langer, maar je wast wel zuiniger.
• Was op 20 of 30 graden.
• Als de zon schijnt kun je de was ophangen in de zon.

Gerelateerde artikelen