Let hier op bij het aanschaffen van een matras

Een matras is vaak een flinke investering. Het kost best wel wat geld, maar gaat ook (als het goed is) jarenlang mee. Je wil daarom een juiste keuze maken en investeren in het juiste matras. Maar als je al even rondkijkt merk je direct dat er honderden keuzes zijn als het om matrassen gaat. Waar ga je voor? En waar moet je op letten? Stel jezelf de volgende vragen terwijl je op zoek bent naar jouw nieuwe matras, en kom erachter.

Wat is mijn budget?

Een belangrijke vraag is natuurlijk altijd ‘wat is mijn budget?’. Zonder eerst je budget te bepalen, wordt het lastig om een goede keuze te maken als het gaat om een matras. Je wil voor jezelf bepalen hoe veel je ongeveer kwijt wil zijn voordat je duikt in de wereld van matrassen. Bepaal je budget en ga dan pas kijken, zodat je zeker weet dat je niet over het budget heen gaat.

Hoe lang wil ik hem mee laten gaan?

Hoe lang een matras mee gaat, hangt heel erg af van de kwaliteit van het matras en ook van het materiaal. Een matras van polyester gaat een stuk minder lang mee dan een matras van schuim, bijvoorbeeld. Als je echt op zoek bent naar een matras die je voor de rest van je leven kunt gebruiken (bij wijze van spreken), is het belangrijk dat je investeert in een matras dat hier geschikt voor is. Doe hier dus goed onderzoek naar.

Wil ik een hard of zacht matras?

Het uitkiezen van een matras is voor een groot deel persoonlijke voorkeur. Zo wil de een graag een heel zacht matras, terwijl de ander juist liever een matras heeft die wat harder en steviger aanvoelt. Dit moet je dus ook weer voor jezelf bepalen. Denk er wel aan dat een té hard of een té zacht matras op lang termijn erg slecht kan zijn voor je rug, nek en schouders, en dat je dat dus liever ook niet hebt.

Hoe belangrijk is het formaat?

Het bepalen van een formaat is ook erg belangrijk. Koop je naast een matras ook een bed? Dan moet je waarschijnlijk dus nog een formaat bepalen. Ga je een mooi groot bed kopen van 180 centimeter, of vind je 160 ook goed? Of neem je juist een kleiner bed van 140 centimeter? Een 160×200 matras is logischerwijs duurder dan een van 140, maar goedkoper dan 180. Bepaal dat voor jezelf en kijk waar je voor een langere tijd op wil slapen, en niet naar wat je alleen nu graag wil.

Gerelateerde artikelen