Meubels logen: met dit middel is oude verf verwijderen een eitje!

Ben je van plan een oud meubel te ontdoen van verf en in originele staat terug te laten keren, maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? We laten je zien hoe je dit makkelijk zelf kunt doen.

Verf verwijderen van je meubels kun je op verschillende manieren doen. De bekendste methode is schuren, met de hand of met een schuurmachine. Maar ook bepaalde chemische middelen zoals aceton en natrium hydroxide laten verf als sneeuw voor de zon verdwijnen. In dit artikel vertellen we je hoe je je meubels loogt met natriumhydroxide.

Meubels logen

Meubels logen houdt in dat je je geverfde en behandelde houten meubels hun oorspronkelijke kleur teruggeeft. Dit gaat een stuk makkelijker dan schuren, maar het vraagt wel om verstand en precisiewerk, aangezien je met gevaarlijke middelen werkt. Maar zolang je de veiligheidsmaatregelen naleeft, voorzichtig te werk gaat en jezelf goed beschermt moet het goedkomen.

Dit heb je nodig om je meubels veilig te logen

 • Een oude (!) badkuip of ton, waar het meubel in ondergedompeld kan worden
 • Natuurazijn en natriumhydroxide (ook wel caustic soda genoemd)
 • Hogedrukreiniger
 • Stoffer

Daarnaast heb je de volgende spullen nodig om jezelf te beschermen:

 • Veiligheidsbril
 • Mondmasker
 • Rubberen handschoenen
 • Oude kleding
 • Emmer met natuurazijnoplossing

Meubel logen in 7 stappen:

 1. Meubel demonteren

Is het meubel te groot om volledig onder te dompelen in de oude badkuip, kijk dan of je het meubel deels kunt demonteren. Is dat niet mogelijk, dan kun je het meubel ook natmaken met een stoffer die je onderdompelt in het loogmiddel. Maar houd er wel rekening mee dat dit wat minder effectief is dan wanneer je het volledig onderdompelt.

 1. Loogbadje maken

Vervolgens maak je het loogmiddel door de natriumhydroxide (oftewel caustic soda) te mengen met warm water. De beste verhouding hiervoor is 100 gram natrium hydoxide op 1 liter water.

 1. Onderdompelen

Tijd om te logen. Dit doe je door het meubel minstens twee uur in het loogbad te laten liggen. Draai het meubel zo nodig af en toe om wanneer deze niet volledig ondergedompeld is. Doe dit absoluut niet met je blote handen, maar gebruik hier een touw of ketting voor die je van tevoren aan het meubel vastbindt.

Let op: gebruik je beschermende kleding, handschoenen en veiligheidsbril bij dit proces.

 1. Neutraliseren

Wanneer je het meubel vervolgens uit het loogbadje haalt wil dit nog niet zeggen dat het loogproces direct is gestopt. Sterker nog, het middel is dusdanig in het hout getrokken dat het loogproces nog wel 2 jaar (!) door kan gaan. Daarom is het heel belangrijk het meubel na het loogbad te neutraliseren met natuurazijn om dit proces te stoppen. Door dit toe te voegen aan het zeepreservoir van je hogedrukspuit kun je dit makkelijk aanbrengen op het meubel.

 1. Schoonspuiten

Met de hogedrukspuit spoel je het loogmiddel niet alleen af, ook verwijder je op deze manier alle laatste restjes verf. Deze zijn als het goed is al grotendeels losgelaten, maar er blijft altijd wel wat zitten. Met de hogedrukspuit krijg je dit er gemakkelijk weer af. Heb je geen hogedrukspuit, dan werkt een harde borstel met azijnoplossing ook.

 1. Drogen

Vervolgens laat je het meubel een paar dagen goed opdrogen, waarna je het eventueel nog één keer kunt behandelen met een azijnoplossing om het een laatste keer te neutraliseren.

 1. Schuren en afwerken

Wanneer je alle stappen hebt opgevolgd zal je merken dat het hout ruw aanvoelt. Dit is echter niet zo gek, want het loogproces heeft ervoor gezorgd dat de houtvezels open zijn komen te staan. Om dit weer glad te krijgen zal je het eerst even moeten schuren voor je het verder naar wens afwerkt.

Gerelateerde artikelen