Zo steek je jouw oude woning in een nieuw jasje

Het verschil is hedendaags enorm, nieuwbouwwoningen schieten als paddestoelen uit de grond en woningen die al oud waren worden steeds ouder. Als jij zelf ook in een relatief oude woning woont, kunnen er wel eens gebreken gaan ontstaan. Toch kun je hier zelf best eenvoudig verandering in brengen. Hoe je dat moet doen? Wij geven je tips om jouw oude woning van top tot teen op te knappen.

Van buiten naar binnen

Als je gaat beginnen aan het renoveren van jouw woning is het belangrijk om een planning te maken. Probeer een zo realistisch mogelijke tijdsduur aan te houden zodat je precies weet hoelang je ergens mee bezig bent en welke klusjes je zelf kunt doen of moet uitbesteden. Kijk vervolgens altijd eerst naar de buitenkant van de woning en laat dit beoordelen door een professional. Als hij jou adviseert ook de buitenkant onder handen te nemen, werk je van buiten naar binnen. Vervang die oude houten kozijnen door nieuwe kunststof kozijnen uit meppel en neem eventuele lekkages onder de loep. Wanneer jij de muren geverfd hebt en er komt plots water via de muur naar binnen, is dit werk voor niets geweest.

Maak keuzes

Als je dan toch bezig gaat met het renoveren van jouw woning, kun je net zo goed alle belangrijke keuzes bij langs gaan. Als jouw woning bijvoorbeeld niet is geïsoleerd, is het verstandig om de muren, het dak en de kruipruimte te laten isoleren. Een andere belangrijke vorm van isoleren is kiezen voor dubbelglas en het enkele glas te laten verwijderen. Dit houd veel meer warmte tegen en bespaart op jouw energierekening. Als je de muren wil sausen of wil beginnen met de aankleding van jouw woning moet je ook keuzes maken wat betreft de elektra. Oude woningen zijn vaak voorzien van gedateerde stopcontacten wat hoge risico’s met zich meebrengt. Je kunt het beste een nieuw lichtplan opstellen en hierbij de stopcontacten en lichtschakelaars meenemen.

Bepaal jouw stijl

Denk voordat je jouw woning opnieuw aankleed goed na over welke stijl je wil doorvoeren. Kies je voor een specifieke stijl of combineer je verschillende elementen? Om jou stijl te bepalen kun je een moodboard maken en deze als uitgangspunt gebruiken. Vroeger zag je met name veel behang op de muren in een woning en de kans is groot dat ook jouw muren zijn voorzien van behang. Om die reden kun je kiezen voor een nieuw likje verf op de muren om de woning een frisse uitstraling te geven. Als je jouw stijl hebt gekozen en de muren zijn geverfd kun je nieuwe meubels gaan uitzoeken. Het leuke is dat je je creativiteit hierin kwijt kan en weer opnieuw verliefd kan worden op jouw eigen huis!

Gerelateerde artikelen