Thuis duurzaam koken? Deze apparaten heb je nodig

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om bewust om te gaan met energie en het milieu. Vaak kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil uitmaken. Ook thuis in de keuken zijn er verschillende dingen die je kan doen om duurzamer te koken. Zo maakt het een groot verschil om te kiezen voor seizoensproducten en voor verse groentes en fruit. Daarnaast zijn er ook diverse apparaten die kunnen helpen bij het verduurzamen van jouw keuken. Onderstaand vind je een overzicht van drie belangrijke apparaten die niet in jouw keuken kunnen ontbreken, wanneer je thuis duurzamer wil gaan koken!

1. De vacumeermachine

Een laatste apparaat dat niet kan ontbreken in de duurzame keuken is de vacumeermachine. Met behulp van een vacuumeermachine haal je de lucht uit verpakkingen. Hierdoor is voedsel langer houdbaar en krijgt het minder de kans te bederven. Dit betekent dus automatisch ook minder verspillen en dus een grotere duurzaamheid. Ook is een vacumeermachine uitermate handig om ruimte te besparen. Wil je bijvoorbeeld vlees, vis of groente invriezen? Door de verpakking eerst te ontdoen van lucht zal deze krimpen en houd je dus extra ruimte over om meer op te kunnen slaan.

2. De bakmachine

Nederlanders zijn over het algemeen gek op brood. De meeste mensen consumeren het dagelijks en soms zelfs tijdens meerdere maaltijden op een dag. Een broodbakmachine waarmee je eenvoudig je eigen brood kan bakken, is dan ook een ideaal apparaat. Naast dat het makkelijk en beter is voor de portemonnee, is het ook nog eens duurzaam om een bakmachine in jouw keuken te hebben. Zo zal het helpen tegen verspilling, omdat je alleen brood maakt wanneer en zoveel als je nodig hebt. Daarnaast zijn er steeds meer duurzame bakmachines verkrijgbaar, die lang mee gaan en weinig energie verbruiken. En als je nog een stapje verder wil gaan, dan is het natuurlijk nog beter voor het milieu om te kiezen voor een tweedehands broodbakmachine.

3. De staafmixer

Een apparaat waar vrijwel iedereen in de keuken wel eens gebruik van maakt, is de staafmixer. Je kan het voor tal van toepassingen gebruiken, zoals voor het maken van soepen en smoothies. Maar wist je dat je nog veel meer gerechten zelf kan maken met behulp van een staafmixer? Zo kan je ook je eigen sauzen, dips en spreads maken en is een staafmixer ook handig voor het bereiden van babyvoeding. Super duurzaam dus, doordat je geen voorverpakte producten, pakjes en zakjes meer hoeft te kopen. Met behulp van een professionele staafmixer en verse ingrediënten, kan je zelf de meest heerlijke en duurzame producten op tafel zetten.

Verduurzaam ook jouw keuken

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Ook het thuis koken kan een stuk duurzamer dan nu vaak nog gebeurt. De bakmachine, staafmixer en vacumeermachine zijn drie handige apparaten die niet kunnen ontbreken wanneer je graag duurzamer wil gaan koken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog verschillende andere dingen waar je op kan letten, zoals het terugdringen van het gas- en stroomverbruik, het gebruik van verse ingrediënten van het seizoen en het beperken van voedselverspillingen. Simpele en kleine dingen, kunnen al een groot verschil uitmaken! Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens voor jouw portemonnee.

Gerelateerde artikelen