Kunststof platen voor interieur- en exterieurtoepassingen

Steeds vaker worden er kunststof platen toegepast bij de realisatie van nieuwbouw- of renovatieprojecten. Het relatief lage gewicht, de sterkte en de goede prijs/kwaliteit verhouding zijn vaak de reden hiervoor. De eindgebruiker en verwerker hebben de keuze uit veel verschillende soorten kunststof, waarbij iedere kunststof soort weer zijn eigen specifieke eigenschappen bezit. Hieronder volgt een toelichting van een aantal kunststof soorten die worden gebruikt voor interieur- en exterieurtoepassingen.

Acrylaat platen voor interieurtoepassingen

De kunststof Acrylaat is een veel gebruikte kunststof voor interieurtoepassingen. Deze kunststof wordt ook wel PMMA of Plexiglas genoemd. Acrylaat is uitermate geschikt voor interieurtoepassingen omdat het een chique uitstaling heeft, sterk en licht van gewicht is en goed te vormen is. In vergelijking met glas van gelijke dikte is Acrylaat bijvoorbeeld 25 keer zo sterk en dat zorgt voor extra veiligheid bij het toepassen. In de meeste gevallen wordt Acrylaat ingezet in een transparante uitvoering waarbij de glanzende uitstraling voor het chique karakter zorgt. Naast de transparante uitvoering is PMMA ook te verkrijgen in vele kleuren, satijn uitvoeringen en andere modificaties. Voorbeelden van deze modificaties zijn Acrylaat Signature, Acrylic Couture en de Dual Satin uitvoeringen.

Acrylaat Signature en Acrylic Couture zijn twee exclusieve uitvoeringen die de bijzondere eigenschap bezitten dat er textiel, donsveertjes, koperdraad of edelmetaaldeeltjes in de transparante kunststof verwerkt zit. Deze toevoegingen zorgen voor een luxueuze uitstraling. Acrylaat Signature- en Acrylic Couture panelen worden vaak verwerkt in wanden, kasten of de huisbar. Acrylaat Dual Satin platen zijn voorzien van een fijne satijnafwerking. Hierdoor hebben deze PMMA platen de uitstraling van “matglas” wat een mooie diffuse licht opbrengst genereert. Acrylaat Dual Satin panelen worden veel ingezet voor toepassingen zoals meubilair, vitrines, scheidingswanden en woonaccessoires.

Polycarbonaat voor exterieurtoepassingen

Polycarbonaat is een veel gebruikte kunststof voor exterieurtoepassingen. De sterke kunststof Polycarbonaat, veelal bekend onder de merknaam LEXAN™, is ongeveer 250 maal sterker dan glas van gelijke dikte. Door deze grote sterkte wordt Polycarbonaat veel ingezet voor veiligheidsbeglazing. Naast de massieve uitvoeringen bestaan er ook meerwandige Polycarbonaat platen, bekend onder de merknaam LEXAN™ THERMOCLEAR™. Deze kunststof platen worden veel toegepast voor carports en serredaken. De sterke, lichte en thermisch isolerende panelen zorgen voor lagere kosten bij het uitvoeren van de constructie en verlagen de energierekening.

Gerelateerde artikelen