Tips om gestructureerd en efficiënt vanuit huis te werken

Thuiswerken is in de afgelopen twee jaar heel normaal geworden. Sommige mensen vinden het fijn, maar anderen werken veel beter op kantoor. Behoor jij tot de laatste categorie? In dit artikel lees je hoe ook jij succesvol thuis kunt werken!

Internetsnelheid voldoende?

Een stabiele en snelle internetverbinding is belangrijk als je thuis aan het werk bent. Controleer of de snelheid van je internetverbinding genoeg is om de programma’s van je werk efficiënt te kunnen uitvoeren. Zo niet, dan wordt het misschien tijd om je internet voor thuis te veranderen naar een hogere snelheid. Kijk daarnaast ook of je recht hebt op een thuiswerkvergoeding. Dit extra geld kun je gebruiken om die snellere internetverbinding te bekostigen, zodat je niets uit eigen portemonnee hoeft te betalen.

Thuiswerkplek inrichten

De thuiswerkplek is erg belangrijk. Zorg dus voor een goede bureaustoel en bureau, zodat de kans op rugpijn en een muisarm minimaal wordt. Een bureaustoel moet aangepast worden aan jouw zithouding. Je voeten moeten plat de grond kunnen raken en de bovenarmen moeten kunnen rusten op het bureau. Zorg er ook voor dat er niet direct zonlicht op je beeldscherm schijnt want dat is niet goed voor je ogen. Je bureau hoort daarom het liefst niet direct voor het raam te staan. Een aparte muis en toetsenbord is ook een must als je op een laptop werkt. Je kunt een speciale standaard voor je laptop kopen en het liefst ook een apart en groter beeldscherm.

Nog een belangrijk aspect is dat je een rustige thuiswerkplek hebt. Heb je kinderen thuis, dan kun je het beste afspraken met je partner maken wie wanneer voor de kinderen zorgt. Als je geen partner hebt, dan is dit natuurlijk een stuk lastiger. Overleg in dat geval met de werkgever wat er mogelijk is qua werkuren. Spreek bijvoorbeeld af dat je in de avond werk inhaalt als je overdag niet altijd goed kunt werken in verband met de kinderen. Zijn je kinderen al iets ouder, dan kun je het ook gerust tegen ze zeggen wanneer je niet gestoord mag worden tijdens het werk.

Minimaliseer afleiding

Zorg dat je geen afleiding hebt. Leg je telefoon dus uit het zicht als je snel afgeleid wordt door berichtjes of zet gewoon je notificaties uit. Zijn er veel omgevingsgeluiden, dan is een noice cancelling koptelefoon geen overbodige luxe. Zo’n koptelefoon is trouwens alleen handig als je geen (kleine) kinderen hebt, want anders hoor je niet als er iets aan de hand is en dat kan ook gevaarlijke situaties opleveren!

Pauzes zijn belangrijk

Blijf gewoon pauze houden als je thuis aan het werk bent. Veel mensen hebben namelijk de neiging om door te werken en de lunch achter hun computer op te eten wanneer ze thuiswerken. Dit is niet bevorderend voor de concentratie, dus zorg ervoor dat je pauze ook echt een pauze is door even bij je bureau vandaan te zijn. Maak een wandeling buiten zodat je na de pauze weer lekker fris aan de slag kunt. Neem iedere werkdag minstens een half uur pauze en sta ook ieder uur eventjes op om een rondje door het huis te lopen en iets te drinken te pakken bijvoorbeeld.

Gerelateerde artikelen