Traplift kopen? Hier moet je op letten!

Een traplift kopen is een grote investering, dus zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten.  Een nieuwe traplift kan tot wel € 10.000 kosten, maar er zijn ook tweedehands trapliften in een prijsklasse van rond de € 2000. Daarom delen we in dit artikel een aantal tips die je helpen bij het maken van een goede keuze!

1. Subsidies

Er zijn een aantal subsidieregelingen mogelijk indien je een traplift wilt aanschaffen. Je kunt een beroep doen op WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) of PGB (Persoonsgebonden Budget), want zij stellen geld ter beschikking indien je daar recht op hebt. Wel hangen hier strenge eisen aan en daarnaast duurt de aanvraag een aantal maanden. Zoek dit dus ruim van tevoren uit om zo te kunnen besparen op je traplift kosten. Informeer bij je gemeente hoe je deze subsidies kunt aanvragen en wat je er allemaal voor nodig is.

2. Huurhuis of koophuis?

Woon je in een koophuis? Dan hoef je geen toestemming te vragen om een traplift te plaatsen. Bij een huurhuis moet dit uiteraard wel. Huur jij je woning, dan is het dus slim om ruim van tevoren toestemming bij de verhuurder te vragen.

3. Soort trap en de vorm van de trap

Trapliften kunnen op maat worden gemaakt, maar er zijn ook standaard trapliften verkrijgbaar. Of jij een standaard traplift of een op maat gemaakte traplift nodig hebt, hangt af van een aantal zaken:

  • Aan welke kant wil je de traplift plaatsen?
  • Wat is de vorm van de trap? (Recht, een bocht of meerdere bochten)
  • Hoeveel verdiepingen zijn er?
  • Zijn er eventueel andere eisen?

4. Installatie van de traplift

Trapliften zijn niet altijd uit voorraad leverbaar en dit is zeker niet het geval als je traplift op maat laat maken. Iedere leverancier heeft weer andere levertijden, maar gemiddeld genomen moet je twee weken tot enkele maanden wachten. Je doet er dus goed aan om bij aankoop meteen na te vragen wat de exacte levertijd van de traplift is.

Verder is het plaatsen van een traplift ook een klus die een aantal uren duurt, afhankelijk van de opbouw van jouw huis. Onze tip is dan ook om spullen die je boven hebt liggen, alvast naar beneden te halen. Zo kunnen de installateurs in een keer doorwerken en heb jij je dagelijkse spullen gewoon binnen bereik.

5. Nazorg

Kies altijd voor een leverancier die ook goede nazorg levert. Let bijvoorbeeld op extra services zoals schoonmaken na de installatie. Het installeren van een traplift kan soms namelijk nogal wat troep opleveren! Ook is het belangrijk om te weten of ze periodiek na het installeren nog terugkomen voor een onderhoudsbeurt. En is er een telefoonnummer dat je 24 uur per dag, zeven dagen per week kunt bereiken, in geval van nood? Een goede bereikbaarheid en service is dus ook iets om op te letten als je een traplift aanschaft!

Gerelateerde artikelen