Op huizenjacht? 4 tips om het juiste huis te kiezen!

Iedereen komt vroeg of laat op het moment dat hij of zij een eerste huis gaat kopen of huren. Je verlaat het ouderlijk huis om zelfstandig te zijn, of je gaat samenwonen met je partner. Maar het kan ook zo zijn dat je al in een huur- of koopappartement zit, maar nu toe bent aan wat meer ruimte. Je hebt dan misschien een kind op komst of wilt in de zomer ook eens genieten van een tuin. Wat de reden ook is: we staan allemaal in een bepaald moment op het punt om op zoek te gaan naar een nieuwe woning. Het is dan erg belangrijk dat je een goede beslissing maakt over waar je gaat wonen, want niemand wilt na een jaar alweer opnieuw alles inpakken en verhuizen. Daarom geven we je in dit artikel 4 tips als je een nieuw huis zoekt!

Tip 1: bepalen welk type huis je mooi vindt

Als je een huis zoekt, dan is het belangrijk dat de woning goed bij jouw smaak past. Iedereen die door de stad rijdt, denkt weleens bij bepaalde huizen: dat is een mooi huis, daar zou ik wel willen wonen. Of je denkt juist het tegenovergestelde: ik ben blij dat ik daar niet woon! Onze eerste tip is dan ook om eens een paar rondjes in de stad of het dorp te rijden waar je graag zou willen settelen en goed rond te kijken. Welk type huis vind je mooi? Let daarbij ook goed op de omgeving, want die kan nog zo geweldig zijn, maar daar heb je uiteindelijk weinig aan als het huis zelf lelijk is. Een huis kopen doe je niet zomaar, dus denk er goed over na welk soort huizen je aanspreken en let daarbij ook op de indeling.

Tip 2: bepaal de locatie waar je wilt wonen

Sommige mensen vinden het erg belangrijk om in een bepaalde buurt of wijk te wonen en willen bijvoorbeeld vlakbij het stadscentrum zitten. Andere mensen hechten weer meer waarde aan het soort huis en vinden de locatie wat minder van belang. Als je op huizenjacht gaat, dan zul je al snel merken dat de locatie veel invloed heeft op de prijs van het huis. Wijken in en rondom het stadscentrum zijn vaak duurder, maar ook voor huizen in bepaalde dorpen betaal je soms echt de hoofdprijs. Ben jij iemand die locatie niet zo belangrijk vindt? Dan kun je daar flink op besparen als je een huis koopt. Ga alleen niet ergens wonen waar je eigenlijk helemaal niet wilt zijn, want daar wordt niemand op de lange termijn echt gelukkig van.

Tip 3: budgetteer hoeveel je kunt missen

Helaas hebben we niet allemaal een geldkraan waar we oneindige bedragen uit kunnen halen. Je kunt wel kijken naar de duurste kastelen of een landhuis, maar het moet wel binnen jouw budget passen.  De prijs speelt dus een grote rol bij de keuze van een huis. Bij een huurhuis zit je dan vaak aan een maximale huurprijs die je iedere maand kunt missen en bij een koophuis zit je vast aan een maximale hypotheek die je van de bank mag krijgen. Deze beperkingen zijn soms even slikken, want vaak zien we mooie huizen die dan toch net iets te duur zijn. Aan de andere kant is het ook wel weer fijn om aan een maximumbedrag te zitten, want dit verkleint de keuze aanzienlijk. Je hebt dan minder last van keuzestress, maar tegelijkertijd blijven er toch nog genoeg huizen over om uit te kiezen. Zit je zonder een maximumbedrag, dan is de keuze zo enorm groot dat het bijna onmogelijk wordt om daar een leuk huis uit te kiezen! Wist je trouwens dat het duurste landgoed van Nederland de Wielewaal heet? Je verwacht het misschien niet, maar dit ligt in Eindhoven.

Tip 4: wat is jouw persoonlijke stijl?

Je persoonlijke stijl speelt natuurlijk ook een rol bij het kiezen van een huis. Dit geldt niet alleen maar voor de buitenkant, maar ook zeker voor de binnenkant van de woning. Daarnaast bepaalt je persoonlijke smaak welke wijken en wat voor omgeving je het meest aanspreekt. De ene wilt bijvoorbeeld liever in een historische wijk wonen, terwijl de ander graag in een chique nieuwbouwwijk wilt zitten. En sommige mensen kiezen voor de sfeer van een grote stad, terwijl andere mensen helemaal gek worden van de drukte! Ga dus bij jezelf na wat jij persoonlijk het belangrijkst vindt.

Gerelateerde artikelen