Waar moet je opletten bij het kiezen van de juiste verf?

Tegenwoordig is er enorm veel keus in verschillende soorten verf. En dat is maar goed ook, want iedere verfsoort is bedoeld voor een specifieke klus . Moet er een houten kozijn geverfd worden of hebben de muren van je woonkamer een nieuw kleurtje nodig? Ga je buiten verven of moet er een plafond gewit worden?

Hoe lang is de droogtijd?

Het is wel zo prettig als de droogtijd van de verf die je gebruikt niet al te lang is. Er is wel onderscheid in de tijd die ertussen moet zitten voordat je een eventuele tweede laag kan opbrengen of de tijd die de verf nodig heeft om stofdroog en volledig uitgehard te zijn. Een goede kwaliteit verf zal sneller overschilderbaar zijn voor een tweede laag en dat werkt wel zo fijn want er is niets zo vervelend als lang te moeten wachten voordat je door kunt gaan met je verfwerk.

Geschikte verf bij alle weersomstandigheden

In Nederland heb je te maken met verschillende weersomstandigheden. Het is daarom ook niet onbelangrijk om goed te kijken naar de verf die je gaat gebruiken voor schilderwerkzaamheden buitenshuis. In de zomer moet de verf niet gaan verkleuren, maar in de winter moet het ook bestand zijn tegen kou en regen. Er is niets zo vervelend als verf die door weersomstandigheden binnen de kortste keren gaat bladderen en je dus weer opnieuw moet beginnen.

Onderhoudsvriendelijk

Als de muur of het houtwerk eenmaal in de verf zit, is het wel zo fijn als deze dan zo onderhoudsvriendelijk mogelijk is. Er bestaat afwasbare muurverf die natuurlijk ideaal is als je kinderen en/of huisdieren hebt. Even een doekje eroverheen en de muur is weer als nieuw. Bij houtwerk of meubels die je geverfd hebt is het een optie om er een vernislaag overheen aan te brengen. Op die manier bescherm je het schilderwerk optimaal.

Hoge eisen aan kwaliteit en veiligheid

Vroeger zaten verf en andere producten die gebruikt werden bij het schilderen vol met schadelijke stoffen. Door het inademen van deze zeer gevaarlijke stoffen die voornamelijk in oplosmiddelen zaten (om bijvoorbeeld vet of olie te verwijderen) kon dat een zeer schadelijke uitwerking hebben op de gezondheid. In de volksmond werd dat de ‘schildersziekte’ genoemd. Gelukkig zijn de eisen voor heel veel producten in de loop van de jaren veel strenger geworden en ook milieuvriendelijker.

Een mooi voorbeeld hiervan is de biobased verf die bestaat uit duurzame grondstoffen. Deze verf is gifvrij, heeft geen geur en kan gebruikt worden voor verschillende soorten schilderwerkzaamheden. Door het gebruik van biobased verf draag je een steentje bij aan een beter milieu.

Kwaliteit

Een goed voorbeeld is de S2U Allure Gloss. Een uitstekende hoogglans lak van Sigma die favoriet is bij zowel de vakman als de doe-het-zelver. De kwaliteit van deze verf is uitstekend. In eerste instantie is de verf bedoeld voor hout, maar met goede voorbehandeling , is het ook uitermate geschikt voor metaal.

Gerelateerde artikelen