Waarom houten kozijnen een duurzame en stijlvolle investering zijn voor jouw woning

Houten kozijnen zijn een populaire keuze voor veel huiseigenaren vanwege hun unieke en natuurlijke uitstraling. Maar wist je dat maatwerk houten kozijnen niet alleen stijlvol zijn, maar ook duurzaam en energiezuinig? In dit artikel bespreken we de voordelen van maatwerk houten kozijnen en waarom ze een investering waard zijn.

Duurzame materialen: goed voor het milieu en hernieuwbaar

Maatwerk houten kozijnen worden gemaakt van hoogwaardige materialen die lang meegaan. Hierdoor heb je nog veel jaren plezier van deze kozijnen. Als je houten kozijnen goed onderhoudt gaan deze tot wel 30 jaar mee en hardhouten kozijnen zelfs tot wel 75 jaar.  Net als kunststof of aluminium kozijnen zijn houten kozijnen makkelijk te onderhouden. Heb je interesse in een houten kozijn op maat? Schakel dan een specialist in houten kozijnen in om jouw kozijn op maat te laten maken.

Verschillen tussen houten en kunststof of aluminium kozijnen

Een belangrijke eigenschap van hout is dat het een hernieuwbare grondstof is. Het kost minder energie om dit te produceren dan andere materialen zoals aluminium of PVC. Het is ook een grondstof die gerecycled wordt aan het einde van de levensduur, wat bijdraagt aan een beter milieu en een lagere CO2-uitstoot. Een verschil tussen hout, aluminium en PVC-kozijnen is dat je de laatste twee heel makkelijk schoonmaakt met een doekje. Door het materiaal zijn ze bijzonder slijt- en krasvast en hoef je ze vrijwel niet te onderhouden om ze mooi te houden. Houten kozijnen staan erom bekend dat ze wel regelmatig onderhoud nodig hebben. Zo moeten ze iedere drie tot zeven jaar geschilderd worden om het hout in topconditie te houden.

Uitstekende isolerende werking

Hout heeft van nature thermische isolatie-eigenschappen die helpen om warmte binnen te houden in de winter en koelte in de zomer. Isolatieglas verbetert de efficiëntie nog meer, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis op temperatuur te houden. Dit resulteert in lagere energierekeningen en minder CO2-uitstoot. Dit is fijn voor de portemonnee en fijn voor de verwarming van je woning.

Stijlvolle en natuurlijke uitstraling

Maatwerk houten kozijnen kunnen worden aangepast aan de stijl van jouw woning, waardoor ze naadloos integreren met het ontwerp. Het geeft ook een gevoel van authenticiteit en karakter aan je huis, wat vooral belangrijk is als je in een historisch of traditioneel pand woont. Maar naast monumentale panden en traditionele panden kunnen houten kozijnen ook goed in nieuwbouwwoningen geplaatst worden. Het is dus maar net wat je voorkeur heeft. Zeker wanneer je houten kozijnen in combinatie met andere houten producten zoals houten schuifpuien plaatst, krijg je een heel mooi natuurlijk effect in huis.

Met maatwerk is alles mogelijk

Heb je een groot rond raam nodig? Of juist een raam in trapeziumvorm dat van hoog naar laag afloopt? Dan heb je absoluut maatwerk nodig. Een standaard raamkozijn wordt namelijk niet in deze specifieke vormen gemaakt en de afmetingen moeten ook exact opgemeten worden. Maatwerk houten kozijnen bieden meer mogelijkheden omdat ze precies passend worden gemaakt voor jouw woning. Bij maatwerk kun je de afmetingen, vorm en stijl dus volledig aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Let op, maatwerk is wel altijd duurder, omdat er meer arbeidsuren in het productieproces zitten.

Gemakkelijk te onderhouden en repareren

Houten kozijnen zijn gemakkelijk te onderhouden en te repareren. Voorbeelden van onderhoud zijn:

  • Schoonmaken
  • Primeren
  • Schilderen
  • Lakken 
  • In geval van krassen of beschadigingen; hout repareren

Hierdoor blijven ze in goede staat en gaan ze langer mee. Bovendien kunnen beschadigde delen eenvoudig worden vervangen zodat niet het hele kozijn vervangen hoeft te worden.

Slimme investering voor je woning

Maatwerk houten kozijnen zijn een duurzame, energiezuinige en stijlvolle investering voor jouw woning. Kies je voor maatwerk, dan passen ze bovendien perfect bij de stijl van jouw huis en zijn ze gemakkelijk te onderhouden. Naast alle voordelen die ze bieden, dragen ze bij aan een beter milieu doordat de grondstoffen hernieuwbaar zijn. Maatwerk houten kozijnen zijn dus een waardevolle én waardeverhogende investering voor jouw woning.

Gerelateerde artikelen