Wat zijn de verschillen tussen dakkapellen en lichtkoepels?

Wanneer je in huis ruimte tekort komt is het bouwen van een dakkapel een goede en goedkopere oplossing dan het aanbouwen van een extra ruimte. Een dakkapel kan op een schuin dak worden geplaatst. Ook geeft een dakkapel extra licht aan de toegevoegde ruimte. Er wordt geen lichtkoepel gebruikt voor een schuin dak.

De oplossing voor extra licht in ruimtes met plat dak

Heb je een aanbouw aan je huis dat voorzien is van een plat dak, dan kan het zijn dat je er te weinig licht hebt. Daarvoor kunnen lichtkoepels worden gebruikt. Lichtkoepels worden ook veel in scholen en zorginstellingen gebruikt. De keuze die gemaakt kan worden bij het gebruik van lichtkoepels is groot. Er zijn niet alleen veel verschillende vormen en maten verkrijgbaar, maar ook de gebruikte materialen en kleuren zijn zeer divers. Voor het doorzichtige deel kan glas, polycarbonaat en acrylaat worden gebruikt. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen waarvan gebruik wordt gemaakt. Omdat de lichtkoepels op een plat dak worden geplaatst zijn ze geliefde plekken voor inbrekers. Daarom is het verstandig om een inbraak werende lichtkoepel te plaatsen. Wil je voorkomen dat er te veel warmte door de lichtkoepel naar binnenkomt, dan is het verstandig om een zonwerend materiaal te gebruiken, waardoor ook het naar binnenkomende licht wordt gedempt.

De constructie van een lichtkoepel met opstand

Er kunnen lichtkoepels worden gebruikt die plat op het platte dak worden aangebracht. Door een lichtkoepel met opstand te gebruiken zul je meer natuurlijk licht naar binnen krijgen. Ook zal de opstaande rand zorgen dat er minder warmteverlies optreedt. De dakopstand kan op verschillende dakbedekkingen worden aangebracht. Ze zijn laag in onderhoud. De opstaande randen kunnen van PVC of Polyester zijn vervaardigd. De opstaande randen worden behandeld met een weer bestendige coating. De binnenzijde wordt bij de opstaande rand van polyester gevuld met een vulling van polyerethaan hardschuim. Omdat ze onderhevig zijn aan veel verschillende weersinvloeden worden de lichkoepels met een speciale coating behandeld.

De doorzichtige materialen: glas, polycarbonaat en acrylaat worden gebruikt bij lichtkoepels

Glas wordt veel bij een lichtkoepel gebruikt. Glas heeft een hoge isolatiewaarde en geluids isolatie. Door de goede geluidsisolatie is glas comfortabel in gebruik. Door de hoge isolatiewaarde zal er minder energie verloren gaan.

Polycarbonaat is een sterk materiaal en kan gemakkelijk wel 300 maal sterker zijn dan glas. Ze worden bij lichtkoepels toegepast waarbij een goede lichtinval en een hoge slagvastheid vereist is. Ook worden door het polycarbonaat de UV stralen tegengehouden.
Acrylaat is het materiaal dan het meest voor lichtkoepels wordt gebruikt. Het materiaal is bestand tegen vele weersinvloeden en laat ook goed het licht door. Ook deze lichtkoepels kunnen in alle vormen en maten worden geleverd, ook met een opstaande rand.

Bron afbeelding: Woonvariant.nl

Gerelateerde artikelen