Wat zijn de verschillen tussen inbetweens, overgordijnen en vitrages?

Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende soorten gordijnen als je raamdecoratie toe wilt gaan passen in je woning. Bij het ene raam passen nu eenmaal ander soort gordijnen dan bij het andere raam. Er zijn diverse soorten gordijnen te koop met allemaal hun eigen stijl. Zo kun je onderscheid maken tussen vitrages, overgordijnen en inbetweens. Je leest in dit artikel alles over de verschillen, tussen deze soorten raamdecoratie.

Kenmerken van vitrage gordijnen

Voile of vitrages, staan perfect als blikvanger in je interieur. Vitrages zijn dunne gordijnen en hebben een mooie manier van zonlicht doorlaten. Het zonlicht komt niet te fel binnen en wordt als ware gefilterd. Je krijgt op deze manier, mooi warm daglicht in je woon- of slaapkamer. Als je liever geen inkijk wilt, kun je beter niet kiezen voor alleen vitrage gordijnen. In de avonden kun je eventueel overgordijnen in combinatie met vitrage gordijnen plaatsen. Zo kan niemand naar binnen kijken. Natuurlijk kun je vitrages ook goed combineren met verduisterende rolgordijnen of met luxaflex. Vitrages zijn verkrijgbaar in diverse trendy kleuren voor je interieur. Natuurlijk kun je het ook lekker rustig houden door wit en grijs te gebruiken. Daarnaast is linnen een mooie stof om te kiezen voor een vitrage. De gordijnen zijn makkelijk te plaatsen, als de ruimte over grote ramen beschikt. Dit doordat ze vaak kant-en-klaar te koop zijn, in het formaat van een groot raam. Je hoeft ze dan niet bij te laten knippen en op maat te laten maken.

De kenmerken van overgordijnen

Met overgordijnen beschik je over meer privacy en minder zonlicht dan met gewone gordijnen. Je kunt ze dus het beste in de slaapkamer ophangen. Je hebt zowel verduisterende als gewone overgordijnen, die wat meer licht doorlaten. In de zomermaanden, zeker als het vroeg licht is, zijn verduisterende gordijnen een goede optie. Deze houden de kamer namelijk donker en koel. Natuurlijk zal er altijd wel wat zonlicht in de kamer schijnen. Meestal langs de kiertjes. Zonlicht in de kamer, voorkom je er dus niet helemaal mee. Overgordijnen beschikken over een vrij dikke stof. Zwarte en donkerblauwe overgordijnen, beschikken over een beter verduisterend effect dan witte of beige overgordijnen. Het is ook mogelijk om voor overgordijnen te kiezen, die deels verduisteren. Je hebt dan nog wel een beetje zonlicht in je kamer, alleen niet heel sterk. Als je geen last wilt hebben van pottenkijkers, kun je ook nog kiezen voor dikke overgordijnen voor de ramen in de keuken, badkamer of woonkamer. Je kunt denken aan gordijnen van linnen bijvoorbeeld. Vanuit huis schijnen ze wel wat door. Mensen vanaf de straat zien je echter niet. Ze geven daarom voldoende privacy. Door hun dikke stoffen, dempen overgordijnen diverse geluiden. Ze laten verder minder tocht en warmte door.

De kenmerken van inbetweengordijnen

Deze gordijnen hebben een normale stofdikte. Dus niet te dun en niet te dik. Dit zijn gordijnen, die vaak worden gebruikt in woningen. Je hebt minder last van inkijk dan bij vitrages. Bovendien beschikken, inbetweens, over meer verduistering. Inbetweens kunnen erg stralen in je interieur, al helemaal wanneer je voor een luxe stof, zoals linnen gaat. Verder kunnen inbetweens erg passend zijn in de kleuren zwart, donkerrood, donkergroen of beige. Kies bijvoorbeeld voor kleuren die nu helemaal hip zijn.

Het kiezen van het beste gordijn is dus een persoonlijke overweging. De keuze hangt onder andere af van je wensen en persoonlijke smaak. Elk gordijn heeft haar unieke eigenschappen. Er is dus voldoende keuze.

Gerelateerde artikelen