Welke bed afmetingen zijn er mogelijk?

bed afmetingen

Ben je op zoek naar een nieuw bed? Dan denk je misschien dat je alleen hoeft na te denken over het uiterlijk. Maar dat is zeker niet het enige: eerst moet je weten welke maat bed je eigenlijk wilt. Er zijn meer opties dan je denkt! Zowel bij eenpersoons- als tweepersoonsbedden is er een ruime keuze in diverse maten. Welke bed afmetingen zijn er mogelijk?

Eenpersoonbedden

Eenpersoonsbedden hebben tegenwoordig de standaard afmeting van 80×200 cm. Maar dat is niet de enige mogelijkheid. Er zijn diverse maten mogelijk. De breedte van een eenpersoonsbed kan 70, 80 of 90 cm zijn. Welke breedte je prettig vindt, is afhankelijk van je slaapgedrag en de afmetingen van je lichaam. De lengte van een eenpersoonsbed is standaard 200 cm, maar kan ook 210 of 220 cm zijn. Dit is afhankelijk van je eigen lengte. Een bed is comfortabel als het ongeveer 20 cm langer is dan je zelf bent. Dit geldt ook voor twijfelaars, tweepersoonsbedden en kingsize bedden.

Twijfelaars

Een twijfelaar bed is geen eenpersoonsbed. Het is ook geen tweepersoonsbed. Dit formaat heet een twijfelaar omdat het tussen eenpersoons en tweepersoons in zit. Een twijfelaar bed is geliefd onder studenten, maar ook veel vrijgezellen vinden het prettig om zo’n groot bed te hebben. Voor koppels is de twijfelaar wat aan de smalle kant, maar het is natuurlijk wel lekker knus. Het bed is 100, 120 of 140 cm breed.

Tweepersoonsbedden

Tweepersoonsbedden zijn er ook in diverse afmetingen. Je kunt kiezen uit een breedte van 160 of 180 cm. Je hebt dan ook nog de keuze tussen een gewoon tweepersoonsbed of een litx-jumeaux. Dat laatste is niet een afmeting, maar het betekent dat het bed bestaat uit twee losse matrassen. Je ziet dit veel in hotels, omdat de matrassen van een lits-jumeaux steviger zijn en minder snel een kuil gaan vormen. Een nadeel is dat je niet echt comfortabel in het midden kunt liggen, omdat daar de naad tussen de twee matrassen zit.

Kingsize bedden

Alle bedden breder dan 180 cm worden gerekend tot de kingsize bedden. Dit zijn werkelijk koninklijke bedden die extra breed zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bed van 190 of 200 cm breed. Bij een kingsize bed is de keuze voor goede kwaliteit extra belangrijk. Deze bedden en matrassen zijn zo groot dat ze op een speciale manier gemaakt moeten worden om een lange levensduur te hebben. Ook bij kingsize bedden kun je kiezen tussen een groot matras of twee eenpersoonsmatrassen (lits-jumeaux).

Ben jij op zoek naar een nieuw bed? Dan merk je al snel dat er een ruime keuze is. Toch is het maken van een keuze niet zo heel moeilijk. De lengte van het bed kun je bepalen aan de hand van de lichaamslengte van de langste persoon die in het bed gaat slapen. De breedte kies je aan de hand van de standaard maten en je eigen persoonlijke voorkeur. Wil je graag met zijn tweeën in een bed, maar hebben jullie andere voorkeuren voor een matras? Dan kies je voor een lits-jumeaux met twee matrassen, zodat jullie in hetzelfde bed toch jullie eigen plekje hebben om lekker ontspannen te slapen.

Gerelateerde artikelen