Woning renoveren? Kies voor kunststof gevelbekleding

Is jouw woning al behoorlijk oud? Dan ziet hij er niet meer zo mooi uit als toen je hem kocht. Daarom vind je het misschien tijd voor een renovatie. Als een deel van de gevel bestaat uit hout, ziet je woning er al een stuk nieuwer uit als je dit vervangt. Maar kies je opnieuw voor hout of geef je toch de voorkeur aan kunststof? In deze tekst helpen wij je een keuze te maken.

Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling

Eén van de voornaamste redenen om voor hout kiezen, is vanwege de warme en natuurlijke uitstraling. Hierdoor krijgt je woning een bepaalde charme als je een deel van de gevel bekleedt met hout. Vandaar dat hout misschien de voorkeur krijgt boven kunststof. Veel mensen vinden kunststof namelijk een stuk minder warm dan hout.

Vroeger kon je het verschil tussen hout en kunststof goed zien, maar de laatste jaren is dit steeds minder het geval. Dit komt vooral doordat je tegenwoordig kunststof gevelbekleding met houtlook kunt kopen. Doordat deze panelen voorzien worden van een nerfstructuur, zie je vrijwel geen verschil meer met hout.

Hoe zit het met het onderhoud?

Bij de keuze tussen houten en kunststof gevelbekleding moet jij je niet alleen laten leiden door de uitstraling. Het onderhoud speelt namelijk ook een belangrijke rol. Ben je zelf redelijk handig en vind je het niet erg om gevelbekleding regelmatig te onderhouden? Dan is hout een prima optie. Om de uitstraling van dit materiaal te behouden, moet je het zo nu en dan van een nieuw likje verf voorzien.

Besteed je liever zo weinig mogelijk tijd aan onderhoud van je woning? Kies dan voor kunststof. Dit materiaal is namelijk een stuk onderhoudsvriendelijker dan hout. Dit komt vooral doordat kunststof bestand is tegen het Nederlandse weer. Zo verkleurt het niet onder invloed van de zon. Doordat de panelen worden afgewerkt met kunststof profielen, kan er bovendien geen vocht bijkomen. Hierdoor blijft kunststof gevelbekleding jarenlang zijn mooie uitstraling behouden. In principe is het voldoende om het kunststof zo’n één keer per jaar schoon te maken.

Prijsverschil tussen hout en kunststof

Voordat je tussen hout en kunststof kiest, kijk je ongetwijfeld ook naar de prijs. Als je enkel en alleen naar de aanschafprijs kijkt, is hout vaak (een stuk) goedkoper dan kunststof. Daarom gaat je voorkeur misschien toch uit naar houten gevelbekleding. Op de korte termijn is hout vaak goedkoper, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit met kunststof.

Hoe het komt dat kunststof op de lange termijn goedkoper is dan hout? Allereerst omdat het een langere levensduur heeft. Doordat het niet verkleurt door de zon en niet rot door vocht, gaat het jarenlang mee. Bovendien hoef je geen geld te investeren in verf en andere onderhoudsmiddelen, iets wat bij hout wel het geval is.

Gerelateerde artikelen