Pas je woning nu alvast aan op de jaren die komen gaan

Je wilt het liefst zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving blijven wonen. Verhuizen naar een kamer binnen een zorginstelling of verzorgingshuis is vaak een grote stap. Het betekent dat je het sociale leven rond je vertrouwde stek achter je moet laten. Datzelfde geldt voor de herinneringen die je aan de woning en het leven hier hebt. Om een dergelijke verhuizing zo lang mogelijk uit te kunnen stellen, loont het om alvast na te denken over het levensloopbestendig maken van je huidige woning. Denk bijvoorbeeld aan het verbreden van de doorgangen, zodat je hier straks makkelijker met een rollator doorheen kunt komen. 

Afhankelijk van eventuele ongemakken aan het lichaam kan de keuze voor een elektrische rolstoel bij Totale Zorgwinkel kopen later interessant zijn. Net als bij een rollator geldt ook voor het gebruik van zo’n rolstoel dat het belangrijk is om doorgangen zo breed mogelijk te maken en obstakels weg te nemen. 

Kies voor een nieuwe vloer binnen je woning

Bij obstakels kun je niet alleen denken aan de deurposten en bijvoorbeeld losse elementen uit het interieur. Denk ook aan de vloer in huis. Een klassieke stoffen vloerbedekking zorgt voor een onnodige weerstand bij het gebruik van een rollator of rolstoel. Daarbij is het onderhouden van dit type vloerbedekking lastiger, dan het onderhoud aan een harde vloer. Denk hierbij aan een vloer van pvc, laminaat of bijvoorbeeld hout. Bij het vervangen van de vloer kan het interessant zijn om deze verandering te combineren met het aansluiten van vloerverwarming. Het vergroot het comfort in huis, helpt kramp in je kuiten tegen te gaan en verhoogt de waarde van de woning. 

Verschillende hulpmiddelen voor de badkamer 

Een andere aanpassing aan je woning is het toevoegen van zorghulpmiddelen aan het interieur van de badkamer. Denk hierbij aan het gebruik van een anti-slip mat in de douchecabine, om te voorkomen dat je uitglijdt. Ook een douchekruk of bijvoorbeeld een zitje aan de wand helpt dit tegen te gaan. Naast het toilet zou je een beugel aan de wand kunnen monteren, die je helpt makkelijker omhoog te komen. Alternatief voor zo’n toiletbeugel is het gebruik van een toiletverhoger. Er zijn verschillende partijen die dergelijke zorghulpmiddelen aanbieden; eerder in dit artikel werd Totale Zorgwinkel al als voorbeeld genoemd. 

Zorghulpmiddelen worden niet alleen aangeboden voor de badkamer. Kijk ook eens naar speciale matrassen voor de slaapkamer, hulpmiddelen die het zitcomfort in de woonkamer vergroten, enzovoorts. 

Gerelateerde artikelen