Zelf een houten vloer onderhouden? Hier moet je op letten!

Een houten vloer geeft veel karakter aan een kamer, vooral wanneer deze goed wordt onderhouden. Maar hoe gaat het onderhouden van een houten vloer of parketvloer in zijn werk? Natuurlijk kunt u vakmensen inhuren om dit voor u te doen, maar wist u dat u het onderhoud zelf ook kunt doen? In dit artikel leest u hoe u dat kunt doen.

Waarom is het zo belangrijk om een houten vloer te onderhouden?

Hout is een natuurproduct en is gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zo vervormd hout bij druk-, temperatuur- en vochtwisselingen. Door goed onderhoud te plegen geeft u uw vloer de nodige bescherming tegen deze invloeden. Hout heeft ook voeding nodig om in goede staat te blijven. Bomen zorgen hier zelf voor door het opnemen van voedingsstoffen en dit door te geven aan het hout. Losse planken hout hebben deze mogelijkheid niet en dus valt deze taak in uw handen. Voedt u de vloer niet? Dan gaat het hout verweren.

Wat heeft u nodig om uw houten vloer schoon te houden?

Om uw houten vloer of parketvloer te onderhouden heeft u een stofzuiger met geschikte opzetstukken nodig. Goede borstelkoppen bevatten genoeg haar om geen krassen op uw vloer te veroorzaken. Dweil uw vloer na het stofzuigen met koud of lauw water en gebruik daarbij een natuurzeep. Let erop dat u niet te nat dweilt en dat u de vloer achteraf afneemt met een katoenen doek. Hierdoor voorkomt u dat de vloer gaat werken.

Jaarlijks uw houten vloer beschermen door te oliën

Naast het stofzuigen en dweilen is het belangrijk om de vloer eens per jaar te beschermen en te voeden met een olie. Dit is een flinke klus, dus neem er zeker de tijd voor. Voordat u kunt gaan oliën moet u de vloer behandelen met een speciale intensief reiniger. Deze verwijderd de vorige olielaag zodat de poriën van het hout open gaan staan. Zo is de vloer klaar voor de oliebeurt. Olie uw vloer met een geschikte olie en volg het voorschrift op de olie. Meestal moet de vloer minimaal vier uur drogen voordat u erop kunt lopen.

 

Gerelateerde artikelen