Zo meet je houten jaloezieën op

houten jaloezieen

Tijdens quarantaine zit je natuurlijk alleen maar thuis. Ineens valt het dan op dat die jaloezieën in huis wel erg oud zijn. Nieuwe raambekleding zou dus een aangename toevoeging zijn! Waarschijnlijk heb je het internet al afgestruind ter inspiratie en heb je misschien al staaltjes liggen waar je de perfecte kleur uit gekozen hebt. Alleen nu moet je de houten jaloezieën correct opmeten. Hoe je dit doet, leggen we hier uit!

Stap 1: montage in of op de dag

Als eerste stap moet je bepalen of de jaloezie in de dag of op de dag komt te hangen. Als de jaloezie tussen twee muren hangt, dan heet de montage IN de dag. Valt de jaloezie op het kozijn en dus op de muren, dan heet de montage OP de dag. Het hangt van deze montage af hoe je de jaloezieën moet opmeten.

Als de jaloezie tussen de muren komt te hangen (in de dag), dan meet je de gewenste breedte en hoogte op. Van de breedte haal je vervolgens 0,5 cm af ter speling. Komt de jaloezie op het kozijn en de muren (op de dag)? Dan meet je de gewenste breedte en hoogte op en tel je vervolgens ongeveer 10 centimeter bij de totale breedte op. Op deze manier zal de jaloezie mooi overlappen met eventuele kieren.

Stap 2: ontwijk obstakels

Als je de jaloezie voor een openslaand raam of deur hangt, dan heb je vaak te maken met handvatten en deurklinken. Monteer de jaloezie daarom op zo’n manier dat deze handvatten of deurklinken niet met de jaloezie zullen botsen. Gebeurt dit wel, dan raakt de jaloezie sneller beschadigd en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Stap 3: jaloezieën naast elkaar

Hang je meerdere houten jaloezieën naast elkaar? Dan is het bij sommige leveranciers mogelijk om twee jaloezieën in een bovenbak te plaatsen. Dit geeft een mooier en beter afgewerkt effect. Is dit niet mogelijk bij de winkels waar jij je jaloezie wil bestellen? Zorg er in dat geval voor dat de bediening van de jaloezie aan de zijkant zit, zodat het toch een beetje weggewerkt is. Het ziet er namelijk een stuk slordiger uit als de bedieningsketting in het midden tussen twee jaloezieën hangt!

Stap 4: meetinstructie volgen of meetservice gebruiken

Iedere webshop legt op zijn eigen manier weer uit hoe je de jaloezieën moet opmeten. Bekijk de meetinstructies daarom goed en bel eventueel met de klantenservice van de webshop als iets niet duidelijk is. Een fout is namelijk zo gemaakt en dan wordt het erg vervelend, tijdrovend en duur om deze fout op te lossen. Wil je dat het in een keer helemaal goed gaat? Dan is het in de meeste gevallen ook mogelijk om gebruik te maken van een meetservice.

Gerelateerde artikelen