3 zaken om rekening mee te houden bij het renoveren van je plafond

Het plafond van je woning speelt een belangrijke rol als het gaat om de uitstraling van de woning. Wanneer je je plafond gaat renoveren is het daarom ook van cruciaal belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Een voorbeeld van een plafond met diverse voordelen is een systeemplafond. Een systeemplafond is een soort extra plafond die stevig onder je huidige plafond hangt. Goede plafondprofielen en een kwalitatief goed ophangsysteem kunnen hierbij niet ontbreken. Bij een systeemplafond is er in principe dus sprake van een lege ruimte tussen het systeemplafond en het oorspronkelijke plafond. Een systeemplafond heeft een aantal grote voordelen. Ook zijn er diverse soorten systeemplafonds.

Voordelen van een systeemplafond

Om te beginnen is een systeemplafond goed voor de isolatie van je woning. Het heeft een vergelijkbaar effect als bijvoorbeeld dubbelglas. De ruimte tussen het oorspronkelijke plafond en het systeemplafond zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het lawaai van de eventuele bovenburen een stuk minder hoorbaar is, maar het zorgt er ook voor dat de warmte in de woning een stuk lastiger ontsnapt. Verder is een systeemplafond ook erg goed voor de akoestiek in de woning. Het is een snelle en efficiƫnte oplossing maar geeft ook een mooie uitstraling. Een systeemplafond is makkelijk te monteren, maar ook op veel gebieden makkelijk te repareren. Verder kunnen eventuele buizen en leidingen door middel van een systeemplafond makkelijk verstopt worden. Wanneer je het systeemplafond wilt vervangen is deze net zoals het makkelijk te monteren is ook eenvoudig te demonteren.

Verschillende soorten systeemplafonds

Allereerst kun je wanneer je er voor kiest over te gaan op een systeemplafond kiezen uit een verdekt uitneembare plafondplaat, een doorzakplaat en een inlegplaat. De verschillen tussen de 3 varianten is dat de plaat zich bij de inlegplaat op het profiel bevindt. Dit is een relatief groot verschil met bijvoorbeeld de doorzakplaat systeemplafonds. Bij een doorzakplaat is de plaat immers een stuk lager dan het systeemplafondprofiel. Dit zorgt er in principe voor dat het plafond er wat moderner uit komt te zien. Het geeft een vrij net beeld. De verdekt uitneembare plafondplaat heeft misschien wel een nog groter verschil dan de verschillen tussen een doorzakplaat en een inlegplaat. Bij een verdekt uitneembare plafondplaat is het profiel namelijk helemaal niet te zien, maar deze zit er uiteraard wel gewoon. Verder kun je systeemplafonds in diverse maten aanschaffen. Vaak heb je ook de mogelijkheid ze gewoon op maat te laten maken.

Bron afbeelding: Woongerelateerd.nl

Gerelateerde artikelen