5 tips voor veilig(er) klussen

Als je gaat klussen, dan is er altijd een risico op ongelukjes. Je bent dan niet de enige, want jaarlijks krijgen zo’n 120.000 mensen een ongeluk tijdens het klussen. Sommige ongelukken zijn ernstig van aard: ongeveer 50% van die 120.000 moet behandeld worden en 20% komt zelfs op de spoedeisende hulp terecht. Maar gelukkig heb je het voor een deel zelf in de hand en kun je maatregelen treffen om deze ongelukken te voorkomen. Daarom geven we hieronder 5 tips voor veilig klussen!

1. Goed gereedschap

De combinatie scherp gereedschap en veiligheid klinkt wellicht tegenstrijdig, maar veilig klussen begint echt met goed en scherp gereedschap. Veel ongelukken gebeuren juist met bot en oud gereedschap. Hiermee blijf je namelijk makkelijker haken en schiet je sneller uit. Controleer voor het klussen dus even of je gereedschap nog scherp en goed is.

2. Bescherm jezelf

Als je een bouwterrein betreedt, dan moet je verplicht een helm op. Ook moet je beschermende kleding aan en andere beschermende middelen gebruiken. Deze maatregelen lijken we alleen weer vaak te vergeten als we thuis aan het klussen zijn. We trekken alleen oude kleding aan en gaan meteen aan de slag. Echter zijn die beschermingsmiddelen zoals een bril, gehoorbescherming en speciale kleding echt geen overbodige luxe als je thuis aan het klussen bent! Door het gebruik van stevige werkschoenen, handschoenen en een helm kun je jezelf een hoop ellende besparen.

3. Stabiele en stevige ladder of trap

Heb je al jaren een oude trap in de schuur staan? Dan is deze wellicht niet meer zo veilig te gebruiken. Controleer daarom altijd eerst of die trap of ladder nog wel stevig en stabiel genoeg is. Zorg verder ook altijd dat de trap stabiel op de grond staat als je aan het klussen bent. Als je je uit moet rekken, dan moet de trap dit nog wel aan kunnen!

4. Twijfelen? Niet doen!

Als je twijfelt over een bepaalde klus, dan kun je het in de meeste gevallen maar beter laten. De onzekerheid kan er namelijk voor zorgen dat je bijvoorbeeld geen vaste hand meer hebt of stevig genoeg op de trap staat. Maar ook als je niet vol zelfvertrouwen met elektriciteit werkt, dan kun je de klus maar beter overlaten aan iemand die daar wel verstand van heeft. Dit kost je misschien extra geld, maar bespaart je veel gedoe en misschien zelfs een ernstig ongeluk!

5. Goed licht

Goed licht is natuurlijk ook van belang. Daglicht is ideaal, maar wanneer je hier niet voldoende van hebt (of wanneer je genoodzaakt bent ‘s avonds te klussen), dan moet je zorgen voor goed kunstlicht. Bouwlampen zijn niet voor niets uitgevonden! Zorg er alleen wel voor dat je niet verblind wordt als je op een andere positie gaat staan, want ook dat kan weer gevaarlijk zijn.

Bonustip: goede voorbereiding

Samenvattend kunnen we concluderen uit de bovengenoemde tips dat een goede voorbereiding erg belangrijk is bij veilig klussen. Klussen doe je niet snel tussendoor, want je moet de tijd nemen om de juiste spullen te verzamelen en controleren. Ook moet je jezelf in de juiste kleding hijsen. Dit is een goede investering van je tijd, want je bespaart hier ritjes naar de huisarts en spoedeisende hulp!

Gerelateerde artikelen