ALUMINIUM KOZIJNEN: DÉ TREND VAN DIT MOMENT

Je hoeft maar een woonblad open te slaan of een woonprogramma te kijken of je ziet ze langs komen: de stalen kozijnen. Meestal zwart, strak en industrieel. Of het nou om binnenramen en deurkozijnen gaat of om buitenkozijnen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een nieuwe serre of aanbouw, het lijkt wel of iedere woonliefhebber tegenwoordig voor deze stijlvolle kozijnen kiest. En geef ze eens ongelijk!

Ben jij ook weg van de zogenaamde ‘Staal Look’? Zit je er misschien zelfs aan te denken om een kozijn – of alle kozijnen –  te vervangen voor stalen kozijnen? Dan is het handig om te weten dat die stalen kozijnen uit de woonprogramma’s meestal aluminium kozijnen zijn! Aluminium kozijnen hebben namelijk dezelfde prachtige uitstraling als staal, maar daarnaast óók nog allerlei extra voordelen.

We zetten ze even op een rijtje:

#1 LOOKIN´GOOD

Aluminium kozijnen hebben een prachtige uitstraling en passen bij iedere woonstijl. Hou je van de industriële stijl? Dan mogen aluminium kozijnen ab-so-luut niet ontbreken. Hou je van modern? Dat zit je met aluminium kozijnen óók helemaal goed! Hetzelfde geldt voor klassieke of landelijke woonhuizen. Aluminium kozijnen zijn er in zóveel uitvoeringen en in zóveel kleuren…Wat je woonwensen ook zijn, aluminium kozijnen matchen erbij.

#2 650 COLORS!

Elk soort huis en elke woonstijl vraagt om een passend kleurenpalet. Je denkt misschien dat dit bij aluminium een probleem is, omdat aluminium maar in weinig kleuren te krijgen is. Niets is minder waar! Als het om aluminium kozijnen gaat, kun je uit maar liefst 650 kleuren kiezen. Ga er maar aan staan! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verschillende mogelijkheden in afwerking, mat of glanzend.  Dus zie je het al helemaal voor je? Zo’n grote stalen pui in gitzwart, of parelwit, okergeel of poederroze? Dat kan dus! Sterker nog: wil je binnen een andere kleur dan buiten? Dat kan dus ook!

#3 SAVE YOUR ENERGY

Besparen – dus goed met het milieu en met je portemonnee omgaan – is vrij makkelijk als je voor aluminium kozijnen kiest. Een kleine greep uit de energie- en kostenbesparende voordelen:

 • Aluminium kozijnen isoleren beter dan houten kozijnen.
 • Aluminium kozijnen nemen geen vocht op.
 • Aluminium kozijnen gaan super lang
 • Aluminium kozijnen hebben weinig tot geen onderhoud nodig.
 • Aluminium kozijnen zijn super recyclebaar. Het materiaal is zelfs voor honderd procent herbruikbaar.

#4  MORE ?

Afgezien van alle mens-en-milieu-voordelen, hebben aluminium kozijnen nóg meer pluspunten. Wat denk je bijvoorbeeld van deze:

 • Aluminium kozijnen zijn sterk en daarom ideaal voor (hele) grote raam- en deur partijen.
 • Aluminium kozijnen verouderen of vervormen niet. Door de extra beschermlaag die erop zit, zijn ze niet vatbaar voor zaken als UV-straling of vocht.
 • Er is enorm veel te kiezen. Niet alleen op het gebied van kleur en afwerking, maar bijvoorbeeld ook qua vorm van het profiel en de verdeling van het glas.

#5 STOER OF GLOSSY?

Over de afwerking gesproken: ga je voor aluminium kozijnen, dan kun je kiezen voor een glanzende of matte afwerking. Hou je van stoer en industrieel? Kies dan voor mat. De matte afwerking zorgt voor die karakteristieke stoere en industriële staal look. De ‘glossy’ afwerking zorgt meer voor een klassieke uitstraling. Vind je het moeilijk om te bepalen wat bij jouw type woning of woonstijl past? Neem dan eens een kijkje bij een betrouwbare leverancier, ze helpen je er graag bij.

#5 SUMMER AND WINTER

Wat doet een zinderend hete zomer met je mooie aluminium kozijnen? En wat hebben de kozijnen te lijden van sneeuw en hagel? Helemaal niks! Dat komt door de beschermlaag die erop zit.

Zo’n laag kan op twee manieren worden aangebracht:

 1. De aluminium kozijnen krijgen een laagje poederlak. Dat is een dun laagje gekleurd kunststof poeder dat in een speciale oven met het kozijn wordt versmolten.
 2. De andere methode heet ‘anodiseren’. Hierbij wordt ook een gekleurd laagje aangebracht, maar in dit geval blijf je de structuur van het aluminium zien.

Voor de kwaliteit van het aluminium kozijn maakt het niet uit welke methode wordt gebruikt, het gaat erom wat de klant mooier vindt. Soms wordt een combinatie van beide methodes trouwens aangeraden, bijvoorbeeld voor woningen in hartje stad of aan de kust. Door deze combi zijn de aluminium kozijnen extra éxtra beschermd.

# SAFE AND SIMPLE

Over het onderhoud hebben we het al gehad: aluminium kozijnen hebben amper onderhoud nodig, gaan jaren mee en behouden hun mooie uitstraling. Maar er is nóg iets waar je vast van gaat glimlachen: aluminium kozijnen zijn namelijk heel veilig. Aluminium verbuigt niet, kan niet versplinteren en gaat niet snel kapot. Een inbreker zal zich wel twee keer bedenken voordat hij in een huis met aluminium kozijnen probeert in te breken! Zeker als de kozijnen – inclusief beglazing en hang- en sluitwerk – aan alle keurmerken voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het VMRG-keurmerk voor aluminium kozijnen en het politiekeurmerk veilig wonen.

Waarom zijn keurmerken voor aluminium kozijnen eigenlijk belangrijk?

 • Ze zorgen ervoor dat de aluminium kozijnen aan alle kwaliteitseisen voldoen.
 • Ze zorgen ervoor dat de aluminium kozijnen op de juist manier worden geproduceerd, geleverd en geplaatst.
 • Leveranciers die aan alle normen en richtlijnen voldoen, zijn ‘gecertificeerd’.
 • Koop je de aluminium kozijnen bij een gecertificeerd bedrijf, dan weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt.
 • Let bijvoorbeeld op het VMRG-keurmerk van de branchevereniging voor gevels en gevelelementen.
 • Met het VMRG-keurmerk ben je verzekerd van de kwaliteit van de ramen, deuren en andere gevelproducten. Vraag je leverancier altijd om een geldig VMRG Keurmerk certificaat!

Wil je meer weten over aluminium kozijnen? Neem dan eens een kijkje op de website van een specialist, zoals Schipper Kozijnen of bezoek bijvoorbeeld de showroom in Amstelveen.

Gerelateerde artikelen