Dak vernieuwen? Hier 3 tips

Eens in de zoveel tijd moet het gebeuren: je dak vernieuwen. Het dak is een van de belangrijkste onderdelen van je huis. Met een poreus dak loop je kans op lekkages en mogelijk zelfs gevaarlijke situaties. Maar hoe vernieuw je een dak? Wat moet je regelen? Drie tips als je aan de klus gaat beginnen.

Huur een afvalcontainer

Een afvalcontainer huren is absoluut noodzakelijk als je een dak gaat vernieuwen. Er zal een hoop puin bij vrijkomen en het is niet handig om meerdere keren naar de stort te rijden. In een afvalcontainer van formaat kun je alle overbodige rommel deponeren. Bekijk alvast wat de mogelijkheden zijn. En kijk daarbij ook naar eventuele vergunningen die je nodig hebt, als je de container bijvoorbeeld op een parkeerplaats van de gemeente wilt plaatsen.

Dakgrind afvoeren is een vervelende klus, als je het zelf en helemaal alleen moet doen. Met een afvalcontainer gooi je het dakgrind er gewoon in, en komt, afhankelijk van de afspraken met het afvalbedrijf, de chauffeur na je klus de container ophalen. De chauffeur voert het afval dan af.

Combineer dakrenovatie met dakisolatie

Veel oude daken in Nederland hebben nauwelijks dakisolatie. Enorm zonde, want daarmee zijn juist flinke besparingen te maken. Zonder isolatie gaat er zo’n 30 procent van de warmte in huis verloren via het dak. Daarmee stook je dus eigenlijk voor de vogeltjes. Kies je voor dakisolatie, dan kan dat wel 500 euro schelen op je energierekening.

Ga je kijken naar een dakrenovatie, dan is het dus een goed idee om dakisolatie ook meteen te overwegen. Kies bijvoorbeeld voor de mogelijkheden van PIR dakisolatie. PIR dakisolatie staat erom bekend de hoogste isolatiewaarde te hebben, en is in verschillende diktes verkrijgbaar.

Denk goed na of je het dak gedeeltelijk of helemaal wilt vervangen

Laat je dak inspecteren. In sommige gevallen is het namelijk nodig om ook de dakconstructie te vervangen. In gunstige gevallen hoeft het niet, maar het is altijd een goed idee om je dak te laten controleren en dan te overwegen het dak helemaal te vervangen, of slechts gedeeltelijk. Een goede constructie is noodzakelijk voor optimale bescherming van het dak. Met isolatiemateriaal bescherm je het dak tegen vocht, vuil en wind.

Heb je je dak laten inspecteren en blijken er geen (verborgen) gebreken aanwezig te zijn, dan kun je het dak gedeeltelijk laten vervangen. Dat bespaart een hoop tijd en geld. Met speciale middelen hoeven dakdekkers alleen een nieuwe bitumen toplaag te branden. Vergeet tijdens de renovatie ook niet de dakgoot: het is vaak goedkoper om deze tijdens de dakrenovatie te laten vervangen.

Gerelateerde artikelen