De eigenschappen van verschillende soorten trappen en ladders

Wanneer je een woning laat bouwen, of zelf gaat bouwen, mogen een aantal essentiële zaken niet ontbreken. Een trap is er daar één van. Een mooie trap uitkiezen die past bij de look and feel van het huis is wellicht net zo belangrijk als de aanwezigheid van een keuken, een badkamer of een verwarming. Omdat er veel verschillende houten trappen en ladders op de markt zijn, kan het kiezen van een houten trap soms lastig zijn. In dit artikel vind je daarom een overzicht van de verschillende soorten trappen en de bijbehorende voor- en nadelen.

De karakteristieke draaitrappen

Een trap die relatief weinig ruimte inneemt is de karakteristieke draaitrap. Doordat de trap geplaatst kan worden op een oppervlak van 1 vierkante meter is dit een trap die in veel ruimten past. Doordat er een spil in het midden is geplaatst, is de draaitrap vaak een open trap. Het tillen en verplaatsen van meubelen via de draaitrap is vaak lastiger omdat de draai niet altijd gemaakt kan worden. Verhuizen kan daardoor lastig zijn en bovendien is een draaitrap relatief duur.

De voordelen van een wenteltrap

Hoewel een draaitrap en een wenteltrap in de volksmond vaak als één soort trap worden gezien, zijn er toch enige verschillen. Een wenteltrap heeft namelijk niet een klassieke spil maar neemt toch weinig ruimte in. Wenteltrappen ogen vaak elegant en luxe en zeker in een woning met een grote en hoge hal komt een wenteltrap goed tot zijn recht. Een wenteltrap is vaak duur omdat de trap op maat gemaakt moet worden.

De voordelen van een steektrap

Een steektrap is een rechte, vaak simpele trap, die eenvoudig te monteren. Doordat er geen bochten inzitten is de trap eenvoudig te betreden. Ook het verplaatsen van grote meubelen of spullen kan via een steektrap plaatsvinden. Een steektrap is doorgaans goedkoop omdat deze in standaarduitvoeringen verkrijgbaar is. De steektrap is overigens een uitstekende oplossing voor het bereikbaar maken van een vide, zolder of etage. Een veelzijdige trap én ladder dus!

De voor- en nadelen van bordestrappen

Een bordestrap wordt vaak geplaatst in woningen waarbij er veel afstand zit tussen twee verdiepingen. Een bordestrap bestaat namelijk uit twee of meerdere steektrappen. Vanaf het bordes kan de steektrap recht geplaatst worden, maar ze worden ook vaak in een kwartslag gedraaid waardoor er een speels effect ontstaat. Het nadeel van een bordestrap is dat deze veel ruimte in neemt. Voor kleinere huizen is deze trap dan ook niet geschikt. Mensen die slecht ter been zijn hebben vaak wel baat bij het betreden van een bordestrap. Omdat er een middenstuk in de trap gemonteerd is, kan de trap met tussenposen genomen worden.

De voor- en nadelen van kwartslagtrappen

Sommige trappen zijn gedraaid gemonteerd. Er zit dan een kwartslag in de trap. De trap neemt veel ruimte in, maar in sommige huizen is er geen andere mogelijkheid dan het plaatsen van een kwartslagtrap. Een rechte trap kan je dan niet opkomen en een wenteltrap is dan vaak te smal.

Gerelateerde artikelen