Zo zorg je voor meer ruimte in je kledingkast

Puilt jouw kledingkast ook helemaal uit, zélfs als je net hebt opgeruimd? Heb je te veel kleding of te weinig kastruimte? Het grote dilemma dat altijd zal blijven terugkeren. Wees niet getreurd, je bent écht niet de enige. Er zijn zelfs hele handige oplossingen voor. Hoe zorg je voor meer ruimte in je kledingkast? Je leest het hieronder.

Een goede indeling

Het hebben van een kledingkast met een goede indeling is heel belangrijk. Welke kleding vouw je op en welke kleding kun je beter ophangen aan hangers? Zorg dat je jouw kast op een efficiënte manier kan indelen, met voldoende legplanken en roedes voor de kleding die je graag in de kast zou willen opbergen. Houd de kleding bij elkaar door ze per soort in de kast te leggen, zodat je weet waar alles ligt. De tops bij de tops, de broeken bij elkaar, de overhemden op de hangers en ga zo maar door. Neem bij voorkeur een kast die de hoogte in kan gaan, zodat je meer ruimte hebt voor de indeling. Je kan daar misschien niet heel gemakkelijk en snel bij, maar op die hoogste planken kun je dan weer spullen kwijt die je niet dagelijks gebruikt. Zoals je winterjassen (in de zomer) of je schone beddengoed.

Opbergsystemen

Handige opbergsystemen die in kledingkasten passen, kunnen perfect zorgen voor meer ruimte in je kast. Je kan losse spullen, zoals bijvoorbeeld je sokken handig in een afgesloten bak of mand stoppen, waardoor er ook veel meer in kan. Als je sokken en ondergoed namelijk los in een lade gooit, neemt het veel meer ruimte in beslag.

Er bestaan doorzichtige bakken van hard plastic, maar ook een opbergsysteem van een zachtere stof kan fijn zijn. En als je deze dan even niet meer nodig hebt, vouw je de bak of mand gewoon weer op, zodat óók je opbergsysteem weinig ruimte in beslag neemt.
En voor je schoenen zijn er natuurlijk ook veel fijne opbergsystemen verkrijgbaar. Zo bestaat er bijvoorbeeld een schoenenrek die je makkelijk aan een plank van je kast kan hangen of een systeem met losse vakken waar één paar schoenen in past, die je vervolgens gewoon aan de roede van je kledingkast hangt.

Dubbele hangers

Dubbele hangers zijn misschien wel de beste uitvinding voor een beperkte kastruimte. Er zijn ontzettend veel handige soorten hangers waar je twee of meerdere kledingstukken aan kan hangen. Je hangt ze trapsgewijs onder elkaar naar beneden en hebben ieder een individuele hanger. Zo kun je in plaats van één kledingstuk aan een hanger soms wel vier kledingstukken ophangen. Op die manier werk je in de lengte van de kledingkast in plaats van de breedte en dat scheelt simpelweg gewoon heel veel ruimte!

Door verschillende kledingstukken onder elkaar op te hangen aan één hanger, kun je de boel ook nog eens heel goed organiseren en sorteren. Denk er bijvoorbeeld aan om alles op kleur te hangen. Als je kleding op kleur hangt, geeft het je kledingkast meteen een rustigere uitstraling.

Vacuümzakken

Kledingstukken die je niet zo vaak gebruikt of seizoensgebonden zijn, zoals je winterkleding, kun je heel makkelijk opbergen zonder dat het te veel ruimte in beslag neemt. Met vacuümzakken druk je alle lucht uit de zak en de kleding, waardoor de kledingstukken op elkaar geperst worden en de zak zo plat als een dubbeltje wordt. Zo neemt je kleding veel minder ruimte in beslag in je kledingkast!

Gerelateerde artikelen