De mogelijkheden van plexiglas

Veel PVC materiaal wordt onterecht als plexiglas aangeboden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan golfplaten voor de dakbedekking van een pergola. Ook het hobbyglas van de bouwmarkt wordt onder de naam plexiglas verkocht, terwijl zijn ze gemaakt van een plaat van polycarbonaat of PVC. Echt plexiglas wordt namelijk gemaakt van PMMA. In deze blog vertel ik u hoe u plexiglas bewerkt. In dit artikel leggen we uit hoe u plexiglas snijdt, waarbij je moet letten tijdens het snijden en ik vertel u ook hoe u in plexiglas boort.

Hoe snijdt u uw plexiglas?

Het snijden van plexiglas kunt u doen met een decoupeerzaag of een medium zaagblad. Om ervoor te zorgen dat u het plexiglas niet beschadigt moet u met enkele materiaalspecifieke zaken rekening houden. Zo moet u de warmteontwikkeling zo laag mogelijk houden. Dit doet u door korte pauzes in te lassen tijdens het snijden. U kunt de warmteontwikkeling ook beïnvloeden door de snelheid van de decoupeerzaag te verlagen. Om krassen te voorkomen moet u zowel links als rechts van het zaag steunvlak crepeband aanbrengen. Mocht u geen decoupeerzaag hebben, dan kunt u ook een lint- of cirkelzaag gebruiken. Let ook bij deze zagen op de snelheid om warmteontwikkeling te voorkomen.

Hoe lijmt u uw plexiglas?

Plexiglas kunt u makkelijk verlijmen met speciale kunststoffen. Let hierbij wel op dat alle oppervlakken zowel schoon als droog en vetvrij zijn. Want op plexiglas kan u alles zien zoals bijvoorbeeld stof, maar ook vingerafdrukken. Dit kan voor een minder professionele uitstraling van uw plexiglas zorgen. Heeft u lijmresten op uw plexiglas? Verwijder dit dan met aanstekervloeistof. Vermijd het gebruik van aceton bij uw plexiglas, want dit kan uw plexiglas beschadigen.
Werk zorgvuldig met de plexiglas lijm, want deze lost uw plexiglas licht op. Maskeer uw plexiglas die niet in contact mag komen met de lijm. Hiermee voorkom je onnodige schade. Gebruik tijdens het drogen rubberen klemmen om uw plexiglas stevig vast te houden. Een geschikte hulpconstructie biedt u ook hulp om uw plexiglas veilig te laten drogen.

Hoe vormt u uw plexiglas?

Plexiglas is te vervormen vanaf 100 °C, maar de ideale temperatuur voor de verwerking van plexiglas is rond de 150 tot 160 °C. U kunt uw plexiglas op meerdere manieren verwarmen zoals bijvoorbeeld met de hulp van een oven, een heteluchtblazer of een infraroodstraler. Welke verwarmingsbron u gebruikt beïnvloedt ook hoe uw plexiglas wilt buigen.
Wilt u bijvoorbeeld van een rechte plaat plexiglas een U-vorm maken? Dan is het aangeraden om een oven te gebruiken. U moet wel eerst een geschikte buigvorm maken. Dit kunt u maken van gasbeton, die u tegen krassen beschermd heeft, maar u kunt ook een buigvorm maken van hout.
Mocht u een oven gebruiken, gebruik dan bakpapier of kurk om uw plexiglas op te rusten. Draag handschoenen, tijdens het buigen van uw plexiglas om uw handen tegen de hitte te beschermen.

Wilt u uw plexiglasplaat in een rechte hoek buigen? Dan kunt u een heteluchtföhn hiervoor gebruiken die een temperatuur van 160 °C kan bereiken. Buig uw plexiglas op een stabiele ondergrond zoals bijvoorbeeld een gewatteerde doos. Klem uw plexiglas aan de onderkant van de buigvorm. Verwarm het buigpunt langzaam, terwijl u lichte druk uitoefent op het bovenste deel van uw plexiglasplaat. Buig zorgvuldig de plaat in de gewenste vorm. Wees voorzichtig met deze heteluchtföhn, want als u hiermee te dicht bij uw plexiglas komt kan hij het glas verbranden.

Meer informatie over Plexiglas is te vinden in de webshop van PerlaPlast Kunststofshop.

Gerelateerde artikelen