Eerst je huis kopen en dan verkopen of andersom?

Jullie huis is te klein geworden voor de aanstaande uitbreiding van het gezin, je gaat samenwonen of je wilt verhuizen om dichterbij je werkt te kunnen wonen. Kortom: je bent actief op de woningmarkt! Jij bent al woningbezitter en wilt jouw eigen huis ook verkopen, dus vraag je je af: wat is nu precies de goede volgorde? Moet ik eerst mijn nieuwe huis aankopen en dan mijn huidige huis verkopen, of juist andersom? In dit artikel bespreken wij het grootste voor- en nadeel, zodat jij een goede overweging kunt maken.

Het grote voordeel als je eerst je nieuwe huis gaat kopen:

Als jij je al wat langer aan het oriënteren bent op de huizenmarkt weet je deze vandaag de dag helemaal op zijn kop staat. Je bent niet de enige die op zoek is naar een huis en als je jouw droomhuis hebt gevonden, wil je er waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk in. Realiseer je dat dit ook geldt voor een eventuele koper van jouw huidige woning. Als jij na de verkoop nog op zoek moet naar een huis dat je wilt kopen, kan hier best wel wat tijd in gaan zitten. Misschien heeft de koper van jouw huis die tijd niet. Het gevolg kan zijn dat jij tijdelijk een huis zal moeten huren om de koper zo snel mogelijk in zijn nieuwe woning te laten trekken. Hoe lang jij in deze tussenoplossing moet blijven, ligt aan hoe snel jij een huis naar wens zal vinden én in de gelegenheid wordt gebracht om dit te mogen kopen. We hoeven jou niet te vertellen dat dit best wel even kan gaan duren. Een groot voordeel als jij eerst een huis hebt aangekocht, is dan ook dat je hier direct in kunt gaan wonen als jouw huidige woning wordt verkocht.

In dit artikel lees je nog meer dingen die je moet weten bij het kopen van een huis.

Een nadeel van het kopen van een nieuw huis voor je jouw huidige huis gaat verkopen:

Echter, kunnen er ook een aantal nadelen kleven aan het kopen van een huis voor je jouw huidige woning gaat verkopen. Stel dat jij een nieuw huis hebt gekocht, maar jouw huidige woning niet zo snel kwijtraakt als je had gedacht? Of voor een lagere prijs dan je vooraf had berekend? In dit geval zit jij dus met zowel de kosten voor je huidige woning, als de kosten voor je nieuwe huis. Het kan ook zo zijn dat je een huis hebt aangekocht boven je budget, omdat je had verwacht dat jouw huis meer zou gaan opleveren. Dit soort onzekerheden kun je voorkomen door je huidige huis te verkopen, alvorens je een nieuwe woning koopt. Wil jij een beter beeld krijgen van wat jouw huis zal gaan opleveren? Dan kun je huis laten taxeren.

Gerelateerde artikelen