De voordelen en nadelen van een open haard

Een mooi knisperend vuurtje en een mooi vlammenspel is iets wat je krijgt na het aanschaffen van een open haard. Een open haard is niet alleen fijn omdat het veel warmte afgeeft, maar het is ook nog eens een echte eyecatcher in je woning. Ben je na deze inleiding nog steeds niet overtuigd? Lees dan zeker even verder om erachter te komen wat de voor- en nadelen zijn van een open haard.

De grootste voordelen op een rij

Het eerste grote voordeel van een open haard is dat het mega veel sfeer en gezelligheid geeft. Je ziet het vlammenspel en voelt de warmte van het vuur. Ook de geur van het hout is heerlijk en je hoort af en toe wat geknisper. Daarnaast is het een fijn idee dat je de woning nog steeds kunt verwarmen als de stroom uitvalt. Je bent nergens van afhankelijk. Een open haard is een stuk goedkoper dan een houtkachel of gashaard. Met de huidige gasprijzen is een gashaard erg duur. Voor hout kan je terecht bij houthandel in Alkmaar!

De grootste nadelen van een open haard

Buiten de voordelen die je hierboven hebt kunnen lezen, zitten er ook nadelen aan het hebben van een open haard. Als eerst geeft een haard alleen stralingswarmte, een houtkachel geeft ook convectiewarmte en heeft daardoor een hoger rendement. Dit is bij een open haard helaas niet het geval. Je hebt ook flink wat hout nodig om een ruimte helemaal goed te kunnen verwarmen. Dit betekent dat je dit hout zelf bij elkaar moet krijgen, moet aanschaffen en moet sjouwen. Heel wat werk dus. Bij het kiezen van hout moet je er ook opletten dat je geen geïmpregneerd of geverfd hout gebruikt. Je kunt alleen droog en schoon hout gebruiken ander kan je schadelijke stoffen binnenkrijgen.

Een gesloten haard of een open haard?

We hebben het heel dit artikel over een open haard, maar niet alle haarden zijn open haarden. Het woord ‘open’ verwijst naar de luchtaanvoer. Bij een open haard gebruikt het systeem zuurstof uit de omgeving voor de verbranding. De luchtafvoer gaat in dat geval via een schoorsteen. Je zou ook voor een gesloten systeem kunnen kiezen omdat dit de kans op een CO-vergiftiging heel veel kleiner maakt.

Gerelateerde artikelen