Dit kun je doen om thuis je wifi te versnellen

Langzaam internet is echt irritant, maar komt gelukkig steeds minder vaak voor. In de zeldzame gevallen dat het dus wel gebeurt, kun je een aantal maatregelen treffen om dit probleem te verhelpen. Soms moet je je internetabonnement verhogen, maar daarnaast zijn er ook andere oplossingen die je kunt proberen. In dit artikel bespreken we daarom een aantal oorzaken voor traag internet. Zo weet jij ook welke dingen je kunt doen om weer sneller te kunnen internetten!

Heb je de onderstaande tips opgevolgd, maar zit je nog steeds met langzaam internet? Dan is de kans groot dat de internetsnelheid van je provider gewoon niet snel genoeg is. Kijk dus of je een sneller internetabonnement kan nemen of stap over op een andere provider. Je kunt dan online internet vergelijken en filteren op internetsnelheid om te bekijken welke provider het beste bij jou past.

1. De internetsnelheid meten

Om erachter te komen hoe snel (of langzaam) je internet daadwerkelijk is, kun je dit opmeten via websites zoals Speedtest. Je kunt deze snelheid vervolgens vergelijken met de snelheid die op je internetabonnement staat. Wel is het van belang dat je voor deze internettest internet via de kabel hebt. Gebruik ook bij voorkeur een laptop en een korte internetkabel die je kunt verbinden met de modem. Een lange kabel of wifi kunnen namelijk ook de snelheid van het internet beïnvloeden en dat sluit je dus op deze manier uit. Als blijkt dat de internetsnelheid lager is dan je zou moeten hebben volgens je abonnement, dan kun je contact opnemen met je internetprovider.

2. Wifi-ontvangst verbeteren

Is de snelheid gewoon normaal volgens de internettest? Dan ligt het misschien aan de wifi-ontvangst in huis. De ontvangst wordt altijd minder naarmate je verder weg van de router af zit. Een router of modem moet normaliter een afstand van enkele tientallen meters aankunnen, maar muren en plafonds verstoren soms het signaal. Het bereik wordt door deze obstakels dus ook minder goed. Probeer daarom de volgende stappen om te kijken of je het wifi-signaal kunt verbeteren.

3. Buiten de meterkast

Bij sommige huishoudens staat de router of modem in de meterkast, omdat hier de aansluitingen zitten. Dit kan het signaal verstoren, dus probeer (indien mogelijk) de modem op een andere plek neer te zetten buiten de meterkast.

4. Verplaatsen naar boven

Staat de router of modem op de grond? Probeer deze wat hoger boven de grond te plaatsen, zodat hij minder obstakels van bijvoorbeeld meubilair en dergelijke heeft en het signaal kan verbeteren.

5. Positie veranderen

Probeer de antennes van de router of modem (of de gehele router of modem zelf) van positie te veranderen.

6. Repeater of stroomnet-adapter

Werken bovenstaande tips nog steeds niet? Of is de wifi wel goed in bepaalde ruimtes, maar in andere kamers weer niet? Dan kun je kijken of je het bereik kunt versterken of verlengen. Maak in dat geval gebruik van een stroomnet-adapter of een repeater. Een stroomnet-adapter gebruikt onder andere het elektriciteitsnet en een repeteater neemt het wifi-signaal over en versterkt het in een nieuwe ruimte. Beide oplossingen werken wel alleen voor een normaal internetgebruik. Dit wil zeggen dat een film downloaden lang zal duren, maar een video streamen wel prima zal gaan.

7. Los access point toevoegen

Heeft jouw huis bedraad internet, dan is een access point toevoegen ook een oplossing in sommige gevallen. Je kunt de router of modem dan aansluiten op een andere plek in je huis. Zo heb je dus niet één, maar twee centrale wifi-punten waardoor je op meerdere plekken een beter bereik hebt. Op die manier kun je ook sneller films downloaden op meerdere plekken in huis. Als je je computer aansluit op bekabeld internet in plaats van via de wifi, dan gaat downloaden sowieso sneller.

Gerelateerde artikelen