Wat maakt een aszuiger beter dan een stofzuiger?

Wellicht wist je het al, misschien heb je het zelfs al eens meegemaakt, maar wie as opzuigt met een stofzuiger doet de stofzuiger absoluut geen plezier. As bestaat uit zeer fijne deeltjes en daar is je stofzuiger zeker niet tegen opgewassen. Daarom zijn aszuigers in het leven geroepen; deze apparaten zijn gemaakt om as op te zuigen (de naam geeft al een duidelijke hint in die richting) en kunnen dus al deze vervelende klussen voor je oplossen. We geven een paar duidelijke kenmerken en vertellen je waarom een aszuiger kopen de beste oplossing is.

Het filter in de aszuiger

Allereerst het filter. In een stofzuiger heb je een filter dat niet is gemaakt voor as. As bestaat namelijk uit zeer kleine deeltjes, die niet opgepakt worden door het filter van een normale stofzuiger. Dus wat gebeurt er dan? Dan gaat het as door het filter en belandt het in de motor van je stofzuiger. En as in een motor is geen goede combinatie. Het zorgt ervoor dat de motor beschadigt en dat de levensduur ervan aanzienlijk verkort wordt. Dat wil je natuurlijk niet en dus moet je een zuiger hebben die wel over een filter beschikt dat as aankan. En dan hebben we het dus over een aszuiger. Het filter in de aszuiger is perfect voor dit soort klussen, omdat het dus wel degelijk in staat is om al het as op te vangen. Daarmee gaat er niks kapot en kan je de houtkachel of barbecue lekker snel uitzuigen.

Hete asdeeltjes zorgen voor gevaarlijke situaties

Ben je koppig en wil je toch as opzuigen met je stofzuiger, dan hebben we nog een tegenwerping: hete asdeeltjes kunnen ronduit gevaarlijk zijn voor je stofzuiger. As heeft de eigenschap dat het erg lang smeult en dus ook erg lang heet blijft. Daarom komen mensen die as in de grijze container gooien nogal eens in de problemen; ze denken dat het as voldoende is afgekoeld, maar dat is het vaak niet. En dan gaat hete as in een plastic container en begint het gedoe. Met een stofzuiger is de uitwerking vergelijkbaar; er ontstaat gedoe. De stofzuiger gaat kapot en wie echt pech heeft, zal zien dat er gewoon brand uitbreekt. En dan ben je helemaal aan de beurt. Aszuigers zijn bestand tegen warme asdeeltjes. Het is nog altijd zeer af te raden om echt hete deeltjes op te zuigen, maar een aszuiger is niet zo kwetsbaar als een stofzuiger. En dat maakt de aszuiger nog eens een tandje geschikter voor de klus.

Een krachtige motor zuigt alles op

Een laatste pre is de motor van de aszuiger. Deze is een stuk krachtiger dan die van de gemiddelde stofzuiger en kan dus gewoon meer opzuigen. Stofzuigers zijn vaak niet in staat om zwaardere deeltjes op te zuigen, maar aszuigers draaien er hun hand niet voor om. Deze halen die deeltjes gewoon binnen en maken de houtkachel, buitenhaard of barbecue in no-time schoon. Daardoor hoef je niet meer in de weer te zijn met een schep, maar zorg je gewoon even dat de aszuiger aan het werk wordt gezet.

Gerelateerde artikelen