Een nieuw huis laten bouwen? Er zijn tal van voordelen, maar zeker ook nadelen

Ben je op zoek naar een nieuwe woning, maar kun je niets vinden dat precies aan al je wensen en eisen voldoet? Aan zelf een huis ontwerpen en laten bouwen zitten veel voordelen, maar er zijn zeker ook nadelen.

Voordeel: helemaal naar je smaak

Het grootste voordeel van een nieuw huis bouwen, is natuurlijk dat je het zelf kan ontwerpen en helemaal naar jouw zin kan laten maken. Altijd al gedroomd van een dakterras en een grootse entree met een enorme trap en balustrade? Kan allemaal! Waar je dit soort specifieke aspecten maar lastig kan vinden in bestaande bouw, kan het in je eigen huis allemaal.

Nadeel: lastiger te verkopen

Een nadeel van een huis dat helemaal op jouw lijf geschreven is, en precies voldoet aan wat jij mooi vindt is er ook: vind maar eens iemand die er ook zo blij mee is. Daar wil je tijdens het ontwerpen ook helemaal niet aan denken, dit wordt jouw huis tenslotte, maar er komt een dag dat je er niet meer wil kan wonen. Juist een huis dat hele specifieke elementen heeft valt soms lastiger te verkopen: je moet maar net iemand vinden die er precies dezelfde wensen op nahoudt. Het is daarom aan te bevelen om het huis in ieder geval zo te ontwerpen dat er verbouwingen in plaats kunnen vinden, zodat een nieuwe eigenaar er een eigen draai aan kan geven.

Voordeel: je hebt alles in eigen hand

 

Je inschrijven voor een nieuwbouwproject, en vervolgens maar afwachten of het ook volgens planning klaar zal zijn? Een huis kopen vanaf een tekening, maar er vervolgens geen invloed op hebben of het ook helemaal volgens het plaatje wordt gebouwd? Met een huis dat je zelf laat bouwen hoeft dat niet. Je bepaalt zelf met welke aannemer je in zee gaat, en maakt hier ook zelf afspraken over qua oplevering. Tijdens de bouw kun je rustig een oogje in het zeil houden, en ingrijpen als je ziet dat er iets anders gaat dan gehoopt. Het is zodra er wordt begonnen met bouwen jouw huis, en van niemand anders.

Nadeel: alle zorgen zijn voor jou, de extra kosten ook

Het nadeel is dat je bij het zelf laten bouwen van een huis, ook zelf overal bovenop moet zitten. Waar je bij de aankoop van een ‘normaal’ nieuwbouwhuis niet het directe aanspreekpunt bent van o.a. de aannemer, ben je dat nu wel. Opeens ben jij de eindeverantwoordelijke, de opdrachtgever, en dat kan aardig wat stress geven. Zeker als niet alles volgens plan gaat en de kosten steeds hoger oplopen. Over die kosten gesproken: als je naast alle materialen ook de manuren van de aannemer, de kosten voor de architect en alle andere kosten die je niet aan zag komen bij elkaar optelt, kan een eigen huis best prijzig uitvallen. Door te kiezen voor slimme bouwmethodes, bijvoorbeeld (gedeeltelijke) houtskeletbouw, valt het te overzien, maar nog moet je de kosten niet onderschatten.

Het zelf ontwerpen en laten bouwen van een huis heeft kortom veel voordelen, maar brengt ook nadelen met zich mee. Weeg ze vooral tegen elkaar af, en kies voor wat het beste bij jou past.

Gerelateerde artikelen