Een tuin om in te leven? Zo betrek je de tuin bij je huis!

Zou je willen dat je tuin meer een onderdeel van je huis werd? Of ben je op zoek naar andere manieren om wat meer te genieten van je tuin, en dan liefst tijdens een groot deel van het jaar? Een tuinkamer kan een goede oplossing zijn.

De tuin als onderdeel van de woning

Veel mensen zouden graag meer tijd in hun tuin doorbrengen. Het is je eigen stukje buiten, in ons land waar ruimte schaars is. Door onze grillige zomers is het altijd maar afwachten wanneer je echt optimaal gebruik kunt maken van je tuin. Soms is het bloedheet, en is het eigenlijk te warm om in de zon te zitten, terwijl we net zo makkelijk wekenlang genoegen moeten nemen met een waterig zonnetje.

Het valt niet altijd mee om je tuin zo in te richten dat je er tijdens een groot deel van het jaar plezier van kunt hebben. Een patio of overkapping is tegenwoordig populair, zo wordt een deel van de tuin overdekt en wat meer weersbestendig, maar veel mensen zouden graag nog een stapje verder gaan. Een uitbouw aan de woning kan dan een oplossing zijn, maar wel een erg ingrijpende. Bovendien is dit vaak meer een uitbreiding van de woning dan een aanvulling van de tuin.

Een tuinkamer is een combinatie van een patio en een uitbouw. Hij kan helemaal dicht zijn, zoals een uitbouw, maar hij is wel echt onderdeel van de tuin, zoals een patio. Je buitenverblijf kan direct tegen je woning aan worden gebouwd, maar ook op een andere plek in de tuin een plekje krijgen.

Altijd genieten van de tuin

Hoe een tuinkamer er precies uit komt te zien, dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je kunt kiezen voor een variant met veel glas, zodat je optimaal van je tuin kunt genieten, maar ook hout wordt veel gebruikt. Een kamer die helemaal gesloten kan zijn is een optie, zo zit je gegarandeerd droog en uit de wind, maar een deels open buitenverblijf is ook mogelijk.

Steeds vaker worden de kamers niet direct aan het huis vast gebouwd, maar elders in de tuin gebouwd, vooral als de tuin van een aardig formaat is. Dit is bijvoorbeeld een leuke manier om een atelier neer te zetten, of een plek om met vrienden af te spreken op een wat meer informele plek dan in de woonkamer. Ook bij pubers zijn dit soort kamers populair; ze kunnen op deze manier thuis chillen met hun vrienden, maar toch in een andere ruimte zijn dan hun ouders.

Bron afbeelding: Tuincorner.nl

Gerelateerde artikelen