Hard water weer zacht maken: hoe doe je het en wat zijn de voordelen?

Hard water kan veel ellende veroorzaken in de leidingen, omdat hard water lastige stoffen bevat zoals calcium en magnesium. Deze stoffen veroorzaken kalkaanslag in de leidingen, apparatuur en  op je sanitair. Maar hard water is wel gezond, in die zin dat calcium en magnesium gezonde mineralen zijn. Nu blijken de problemen van aanslag enorm te verminderen als de kalk al een keer ergens op vast heeft gezeten en daarna weer los is geraakt. Hierdoor heeft de kalk zich dan gebundeld tot kristallen (hele kleine korreltjes) die net als de overige mineralen met het water mee spoelen zonder zich te hechten aan leidingen en apparatuur.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder of kalkontharder?

Een waterontharder of kalkontharder is relatief makkelijk te installeren als je de juiste koppelingen en gereedschappen hebt. Je kunt er ook voor kiezen om het door een bedrijf te laten installeren. Een groot voordeel is natuurlijk dat er bijna geen kalkaanslag meer in je leidingen en op je sanitair ontstaat, waardoor je apparatuur en spullen langer meegaan. Dus uit financieel oogpunt is dit een goede investering. Naast dat je apparaten langer meegaan, is ook het schoonmaken van sanitair- en doucheruimtes een heel eind makkelijker. Alleen maar pluspunten dus!

Verschillende soorten waterontharders

Je hebt verschillende soorten waterontharder, onder andere waterontharders met en zonder zout. Welke jouw voorkeur heeft, is natuurlijk een persoonlijke kwestie. Veel mensen geven de voorkeur aan een waterontharder zonder zout, die ook niets aan het water toevoegt, dit is gezonder dan wanneer calcium en magnesium uit het water weg worden gehaald en daar natrium uit natriumchloride (keukenzout) voor in de plaats komt. Ook is dit gezonder dan ontharders, weliswaar zonder zout, die andere stoffen zoals fosfaten of citroenzuur aan het water toevoegen om daarmee de kalk te binden. Kortom, om jouw voorkeur te bepalen is het verstandig om verder te kijken dan alleen kalkaanslag voorkomen. Gelukkig kan ontharden zowel prettig en makkelijk als lekker en gezond zijn.

Zitten er verder nadelen aan zo’n waterontharder?

Over welk onderwerp je het ook hebt, er zijn altijd voor- en nadelen bij te bedenken. En ondanks de voordelen bijna eindeloos zijn, kun je uiteraard ook wel een nadeel bedenken. Het is bijvoorbeeld best wel een investering als je een waterontharder aan wilt schaffen. Dat geld moet je wel hebben én ervoor over hebben. Maar, als je gaat uitrekenen hoeveel langer je apparaten meegaan valt zo’n investering natuurlijk in het niet. Bedenk maar eens hoeveel geld je bespaart als je apparatuur zoals CV, wasmachine, warmtepomp, vaatwasser en dergelijke langer schoon blijven.

Gerelateerde artikelen