Het hele jaar door de juiste verzorging van je gazon

Een gazon van natuurgras vergt redelijk wat onderhoud om mooi en gezond te blijven. Vrijwel elke maand zijn er weer andere klussen die je dient uit te voeren voor je mooie, groene veldje. In dit artikel zetten we per maand de bijbehorende taken voor je op een rijtje.

Maart

De eerste maand van het kalenderjaar waarin je aan de bak moet voor je gazonnetje is maart. Na de winter begint het gras weer wat te groeien, de ideale tijd om het weer te maaien dus. Maai het op circa 3,5 centimeter hoogte en je bent klaar voor de maand.

April

Als de temperatuur boven de 5 graden Celsius is, is april de ideale maand om het gazon te bemesten. Is het wat kouder, wachter dan nog even mee. Vergeet ook niet te verticuteren om onkruid en mos te verwijderen. Deze maand maai je twee keer. Mochten er kale plekken in je gazon zitten, is april de perfecte tijd om deze plekken in te zaaien met graszaad. Let er daarbij wel op dat dat de ondergrond goed in orde is voor een mooi resultaat.

Mei

Wekelijks het gras maaien is wat er deze maand moet gebeuren. Maai de sprieten op 3 tot 3,5 centimeter af. Mocht er onkruid tussen je gras gaan groeien, verwijder dit dan.

Juni

Juni is de maand waarin gras erg snel groeit, al is dit deels afhankelijk van het weer. Beschadigingen in je grasmat zijn deze maand het snelst merkbaar. Juni is een geschikte maand om nieuw gras te zaaien of nieuwe zoden aan te leggen als dat nodig is. Op droge, warme zomerdagen is het besproeien van je gazon noodzakelijk.

Juli en augustus

Ook in deze zomermaanden geldt weer dat je je gazon bij warm en droog weer het beste onderhoudt door het regelmatig te besproeien. Daarnaast kun je het gras iets langer laten worden. Maai het af op 3,5 à 4,5 centimeter hoogte.

September

Als september nog erg warm is kun je op dezelfde voet doorgaan als de afgelopen twee maanden. Als het kwik inmiddels al redelijk aan het zakken is, of dit later in de maand gaat doen, maai je het gras alleen als het te hoog is. Daarnaast kun je ook weer zaaien en bemesten als je gazon dat nodig heeft.

Oktober en november

Oktober is de laatste maand van het jaar dat je je grasmat voorziet van een knipbeurt met de grasmaaier. De temperatuur zal deze tijd steeds verder zakken, waardoor geregeld maaien echt niet meer nodig is. Gras wat amper groeit, hoef je immers ook niet te maaien. Het is wel belangrijk dat je regelmatig herfstbladeren van je gazon verwijdert. Als je ze laat liggen, kan je gras gaan schimmelen, en dat is niet alleen zonde, maar kost je ook heel veel werk volgend jaar.

December, januari en februari

Zorg er in de winter voor dat er geen water op je gazon blijft liggen. Als het gesneeuwd heeft of als er vorst op je gras ligt, is het belangrijk dat je er niet op loopt, om beschadigingen te voorkomen.

Als je bovenstaande tips continu toepast in jouw tuin, geef je je gras de beste verzorging die het kun krijgen. Zo ligt je gazonnetje er altijd keurig bij.

Gerelateerde artikelen