Hoe kun je besparen op energiekosten?

In de afgelopen paar jaar is energiebesparing een belangrijk onderwerp geworden. Veel mensen hadden nooit eerder echt stilgestaan bij hun energieverbruik en de kosten die daarmee gemoeid zijn. De oorlog in Oekraïne en het gevolg daarvan voor de Russische levering van gas hebben ons met de neus op de feiten gedrukt: we moeten nadenken over onze energievoorziening en het verbruik beheersbaar maken.

Tips om het verbruik te verminderen

Hoe kun je ervoor zorgen dat het verbruik van energie in je huis lager wordt en je dus minder betaalt voor energie? Hieronder staan een paar tips.

1. Vervang je koelkast

De koelkasten die nu op de markt zijn, gebruiken veel minder energie dan modellen van tien jaar geleden of meer. Je kunt dus veel energie, en dus geld, besparen door een nieuwe koelkast aan te schaffen. Dat lijkt niet erg milieubewust, want je koopt een nieuw apparaat terwijl het oude het gewoon nog doet. Dat is ook een goed eigenschap van koelkasten: ze gaan eigenlijk nooit kapot. Maar door een oude koelkast te vervangen door een nieuwe exemplaar ben je toch goed bezig!

2. Isoleer je huis

Wanneer je je huis goed isoleert, is het in de winter minder koud en hoef je minder te stoken. Het eerste waar je naar zou kunnen kijken is of je ramen met enkel glas kunt laten vervangen door dubbelglas (minimaal HR++). Ook kun je naden en kieren dichten met tochtband of tochtstrips. Dit kost je maar weinig geld, maar je hebt er veel plezier van in de vorm van lagere energiekosten.

3. Gebruik led-verlichting

Nog niet zo heel lang geleden hadden we in huis alleen maar gloeilampen. Die verbruikten veel stroom. In de afgelopen paar decennia werd de spaarlamp populair. Logisch, want zo’n lamp verbruikt minder stroom en gaat langer mee. Op dit moment zijn led-lampen de beste keuze, want die verbruiken nóg minder stroom. Bovendien geven ze, in tegenstelling tot spaarlampen, geen warmte af, zodat er geen energie verspild wordt.

4. Schaf een waterontharder aan

Een waterontharder in je huis biedt allerlei voordelen. Eén ervan is dat het energieverbruik van je cv-installatie en van andere apparaten in je huis lager wordt. Dit komt doordat er zich geen kalk in de leidingen ophoopt, wat ertoe leidt dat er meer gas verbruikt wordt. Met de waterontharders van Hydor&Home die Van Meerendonk Waterontharders levert, bespaar je dus op energie, doordat apparaten efficiënter werken.

5. Kijk op internet

Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden om energie te besparen. Als je rondkijkt op internet, vind je nog veel meer tips. Maar als je bovenstaande tips ter harte neemt, ben je al een heel eind!

Gerelateerde artikelen