Hoe werkt een gashaard, en wat zijn de voordelen?

Ben je je aan het oriënteren op een nieuwe kachel, dan doe je er goed aan te kijken welke mogelijkheden er zijn, en wat voor haard het beste bij jouw huis en wensen past. Zo kun je kiezen voor een klassieke houtkachel, maar ook voor een elektrische haard of een gaskachel. In dit artikel vertellen we je meer over de laatste. Een gashaard is een flexibele haard die vooral op het gebied van gebruiksgemak hoog scoort. Ben je benieuwd of een gaskachel bij jou past, en wat de voor- en nadelen zijn? Lees dan snel verder!

Wat is een gaskachel?

Gashaarden zijn kachels die geen hout of stroom als brandstof gebruiken, maar gas. Zo’n haard biedt veel gebruiksgemak en daarnaast ook veiligheid. Het is een flexibel soort kachel waar veel mee mogelijk is. Zo kun je denken aan een gevelkachel, een hanghaard, een inbouwhaard of een vrijstaande gaskachel. Waar je je kachel dus ook wilt plaatsen, met een gashaard kun je alle kanten op. Veel gashaard-merken zijn van Nederlandse bodem en voldoen aan de nieuwste milieurichtlijnen. Let bij de aanschaf van je gashaard op het energielabel.

De voordelen van een gaskachel

Of een gaskachel goed bij jou past, hangt af van de voor- en nadelen. Een houtkachel moet je met de hand aanmaken, terwijl je kachels die op gas draaien met een druk op de knop aan en uit kunt zetten. Je hoeft dan niet van je plek af om je haard aan te zetten, maar doet dat simpelweg via een app op je mobiel of tablet. Je hoeft geen voorraad aan houtblokken aan te leggen, maar hebt altijd brandstof voor je kachel. Qua uiterlijk hoef je niet in te leveren, want het vuur in een gashaard lijkt op dat van een houtkachel. Een gashaard gaat een jaar of 15 mee, en als je gaskachel-onderdelen nodig heeft kun je die via een specialist gemakkelijk in huis halen.

Wanneer is een gaskachel geen goed idee?

Je kunt beter niet voor een gaskachel kiezen wanneer je een nieuwbouwwoning hebt die niet op het gas is aangesloten. Moderne woningen worden tegenwoordig steeds vaker gasvrij gemaakt, om Nederland zo steeds meer van het gas af te halen. Heb je geen vaste gasaansluiting, dan kun je geen gashaard op aardgas aansluiten. In dat geval kun je beter kiezen voor een gashaard op (bio)propaan in combinatie met een propaanopstelling. Vrijwel alle tuinkachels en barbecues branden op propaan, maar het kan ook gebruikt worden om een gashaard van brandstof mee te voorzien.

Gerelateerde artikelen