Laat je schakelmaterialen iets bijzonders uitstralen

Bij een nieuw in te richten huis gaan je gedachten vaak naar het uitkiezen van een nieuwe vloer en de bekleding van de wanden. Om van jouw nieuwe onderkomen een mooi geheel te maken, is aandacht voor het schakelmateriaal ook belangrijk. Deze vind je in elke ruimte van je huis terug en ze vormen een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je woning. Op het gebied van schakelmateriaal is er veel waar je uit kunt kiezen.

Wat is schakelmateriaal?

Bij schakelmateriaal gaat het om alle materialen die van belang zijn voor het aansluiten van elektriciteit in je woning. Hierbij kun je denken aan een dimmer, lichtknop, stopcontact en andere benodigdheden die je aan of in de muur in je woning bevestigt.

Mogelijkheden en keuzes

Op het gebied van schakelmateriaal kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Er is veel variatie in kwaliteit en prijs. Kijk van tevoren goed, wat jij het mooist vindt voor jouw woning en hoeveel je aan het schakelmateriaal wilt besteden. Niet alleen het uiterlijk van het schakelmateriaal is belangrijk. Bij stopcontacten kun je kiezen uit: een stopcontact met randaarde, zonder randaarde, USB-aansluiting en kinderbeveiliging. Ook qua schakelaars zal je moeten kiezen uit veel opties. Hierbij kun je denken aan: een bewegingsmelder, oriëntatielicht, een wisselschakelaar of een 3-standenschakelaar. Daarnaast kan het materiaal slagvast of spatwaterdicht zijn.

Waterdicht

Bij de aanleg van elektriciteit en schakelmateriaal is veiligheid van het grootste belang. Elektriciteit en water gaan niet samen en veroorzaken kortsluiting. Voor een natte ruimte is het van het grootste belang, dat het toegepaste schakelmateriaal waterdicht is. Het omhulsel van het schakelmateriaal moet dus echt bestand zijn tegen water. Als het daarnaast nog van een afsluitklep is voorzien, weet je zeker dat de veiligheid gewaarborgd is.

Luxe en opvallend

Schakelaars in je huis maken deel uit van je interieur. Wil je dat de schakelmaterialen echt iets bijzonders uitstralen, koop dan alle schakelaars in dezelfde kleurstelling en vormgeving. Als alle schakelaars precies dezelfde uitstraling hebben, creëer je een mooi geheel dat sereen overkomt. Bijkomend voordeel van schakelaars uit eenzelfde serie is, zoals bijvoorbeeld de gira e2 serie, dat je ze allemaal op precies dezelfde manier kunt monteren. Pas als de schakelaars uit dezelfde productielijn komen, weet je zeker dat er geen kleurverschillen zullen zijn. Goed voorwerk is belangrijk om zeker te weten dat je de juiste schakelaars door je hele huis krijgt.

Het monteren

Voor het monteren van het schakelmateriaal is veilig werken van groot belang. Als eerste zorg je dus dat de stroom is uitgeschakeld. De bedrading die je in het schakelmateriaal tegenkomt, moet je vervolgens op maat knippen. Pak nu een striptang en plaats deze over het einde van de draad op een afstand van ongeveer een centimeter. Duw de striptang dicht. Houd nu de draad vast en trek de tang terug. Nu is de draad klaar om aan te sluiten op de contactpunten. Vervolgens kun je het inbouwelement monteren aan de muur. Schakel bij twijfel een elektricien in om het werk voor jou uit te voeren.

Gerelateerde artikelen