Met deze tips kun je de energierekening verlagen

Iedere maand moet je weer de energierekening betalen en helaas is dat soms een flink bedrag. Gelukkig is het wel mogelijk om dit bedrag te verlagen als je het een beetje slim aanpakt. Dit bespaarde geld kun je weer mooi uitgeven aan leukere dingen. Hoe je dit allemaal doet? Dat lees je hier!

Overstappen loont

De eenvoudigste manier om geld te besparen is door verschillende energieleveranciers te bekijken en vergelijken met elkaar. Dit kan makkelijk online en er zijn veel rekentools beschikbaar die je laten zien hoeveel je op dit moment verbruikt. Als je met het huidige gebruik goedkoper uit bent bij een andere leverancier, dan is overstappen binnen een aantal stappen geregeld via internet. Als je een nieuw contract afsluit, dan zegt de nieuwe leverancier vaak zelfs je oude contract voor je op.

Neem je gas en elektriciteit af bij eenzelfde leverancier, dan krijg je meestal ook nog eens een bonus. Dit maakt het extra voordelig om over te stappen. Lees alleen wel goed de voorwaarden door, want soms zit je vast aan een meerjarig contract en ongunstige tarieven. En loopt je oude contract ten einde? Dan is het zeker de moeite waard om rond te kijken bij een energievergelijker waar je een bonus krijgt, zodat je eventueel over kunt stappen naar een voordeligere aanbieder.

Energie besparen

Het klinkt als een open deur, maar we zullen het nog een keer zeggen: door minder energie te verbruiken, ga je ook meer geld besparen. Maar nu we zoveel thuis zitten wordt het soms wel lastig om zo min mogelijk energie te gebruiken. Daarom lees je hieronder nog een aantal tips die je kunt opvolgen om energie te besparen in huis. Alle beetjes helpen!

  • Vervang gloeilampen of TL-lichten in huis door LED.
  • Oude apparaten vervang je zoveel mogelijk door energiezuinige exemplaren. Kijk naar het energielabel en ga voor A of nog zuiniger.
  • Heb je kieren en gaten, bijvoorbeeld bij deuren? Dicht deze dan zoveel mogelijk, zodat warmte minder snel verloren gaat.
  • Ga voor een slimme thermostaat die de verwarming niet onnodig aanzet. Ook geeft dit meer inzicht in je verbruik en kun je aan de hand van deze informatie misschien je leefgewoonte/gedrag aanpassen, zodat je nog meer energie bespaart.
  • Probeer niet lang te douchen en zet de thermostaat een graadje lager dan je nu gewend bent. Trek ook de stekker van overbodige apparaten uit het stopcontact, omdat dit ook stiekem stroom slurpt.

Tenslotte kun je ook nagaan of het mogelijk is om je woning te verduurzamen. Denk maar bijvoorbeeld aan een warmtepomp of zonnepanelen. Uiteraard moet je wel eerst zelf een investering doen, maar uiteindelijk betaalt het zich terug op de lange termijn. Soms kun je zelfs subsidie aanvragen als je je huis verduurzaamt, dus informeer naar de mogelijkheden binnen jouw situatie.

Gerelateerde artikelen